Când să nu bei apă

1 2 jpg jpeg

Iată când nu este bine să bei apă şi de ce excesul de apă îţi poate face rău!

Când să nu bei apă - în timpul meselor

Se spune că una dintre cele mai frecvente greşeli în ceea ce priveşte hidratarea este consumul de apă în timpul mesei şi imediat după. Medicii spun că este foarte important să evităm să bem apă în timpul mesei, deoarece aceasta îngreunează digestia prin ,,diluarea" acizilor şi enzimelor, care duc la acumularea de toxine în organism.

Principala preocupare este că apă diluează acizii şi enzimele digestive din stomacul şi are că rezultat balonarea sau distensia. Această preocupare este un mit, conform gastroenterologului Michael Picco. El spune că apa băută în timpul mesei poate ajuta la îmbunătăţirea digestiei organismului şi sugerează că oamenii pot obţine aceleaşi beneficii digestive dacă beau apă la scurt timp după mese.

Când o persoană ia masa organismul începe să fabrice sucuri şi enzime digestive care ajută la descompunerea alimentelor. Procesul de descompunere este hormonal şi se întâmplă în mod natural, indiferent dacă oamenii beau apă la masă sau nu. Nici o cercetare nu sugerează că acizii şi enzimele digestive sunt diluate de aportul de apă.

Există, totdată, multe persoane care se plâng de balonare după ce au băut apă în timpul mesei, însă asta se întâmplă pentru cp nu consumă mai multă apă în dietă lor de zi cu zi. Medicii recomandă menţinerea hidratarii adecvate pe tot parcursul zilei, până la şase sau opt pahare pline pe zi. Hidratarea corespunzătoare ajută, de asemenea, la funcţionarea sistemului digestiv.

Când să nu bei apă - în timpul sau după antrenament

Înghiţirea a 2 litri de apă rece ca gheaţa în mijlocul sesiunii de antrenament sau după un efort fizic intens nu este o soluţie bună. Poţi face crampe stomacale, sau mai grav, organismul tău poate intra în stare de şoc din cauza schimbării bruşte de temperatură. E bine să bei aproximativ 300 ml de apă înainte de antrenament şi câte puţin în timpul desfăşurării acestuia, astfel încât să nu te deshidratezi.

Când să nu bei apă - înainte de somn

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Glasgow, ingerarea unei cantităţi mari de apă înainte de a merge la culcare duce la tulburări ale somnului, oameni fiind nevoiţi să meargă mai des la toaletă. Un pahar de apă înainte de culcare este mai mult decât suficient.

Când să nu bei apă - în timpul travaliului

Mai ales în primele stadii ale travaliului, când efortul depus este mare, femeile pot bea apă sau sucuri naturale. Există mai multe studii care au demonstrat că băuturile şi alimentele consumate în timpul travaliului nu reprezintă un pericol pentru mama sau făt. Trebuie avut în vedere însă că dacă bei prea multă apă în timpul travaliului şi nu mănânci nimic s-ar putea să ai un risc mai mare de hyponatraemia sau dezechilibru de sodiu.

Cantitatea recomandată de apă

Cantitatea recomandată de apă este aceea de 30-40 ml de apă pe kilogram. Astfel, o persoană cu o greutate de 50 de kg are ca necesar de apă 1,5 l iarna şi 2 l vara.

Doza letală de apă, dovedită prin experimente pe şoareci, este de 90 ml pe kg. Excesul de apă este aşadar situat între aceşti doi parametri. Diferă de la un organism la celălalt, dar depinde şi de efortul fizic.

Un semnal al unei ingestii excesive de apă este mersul la toaletă frecvent, adică aproximativ o dată la două ore, şi urina foarte deschisă la culoare.