Alimente şi plante bune pentru sânge
Sănătatea sângelui depinde, în mare parte, de starea ficatului şi a rinichilor, organe unde se acumulează foarte multe toxine. De aceea, este indicat să se evite produsele care conţin toxine precum aditivii alimentari. O dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, ajută la prevenirea oxidării celulare, care produce îmbolnăvire şi îmbătrânire prematură.
„Sistemul sangvin poate fi ajutat prin dietă sănătoasă, hidratare corectă, eliminarea factorilor de stres, odihnă, sport, asigurarea unui regim de viaţă adaptat condiţiilor în care trăim. Sportul, mişcarea stimulează producerea de celule sangvine din măduva osoasă şi absorbţia fierului la nivelul intestinului. Exercitiul fizic ajută la creşterea producţiei de globule roşii“, afirmă medicul alergolog Rareş Simu. Vitamina C stimulează absorbţia fierului Mineral indispensabil organismului, fierul este necesar, printre altele, pentru hemoglobină, pentru numeroase reacţii enzimatice, pentru buna fucţionare a proceselor cognitive, precum şi pentru răspunsul imunitar antiinfecţios.
Există 2 forme de fier: cea heminică, adică din surse animale (carne, gălbenuş), şi cea non-heminică, reprezentată de surse vegetale (cereale, linte, drojdie, soia, migdale, spanac).
Mai bine absorbit este fierul de sursă animală (25-30%) decât cel din vegetale (3-8%). Absorbţia fierului este stimulată de vitamina C, în vreme ce fibrele, cafeaua şi ceaiul negru îi pot încetini asimilarea.
0-6 luni 0,27 mg
7-12 luni 11 mg
1-3 ani 7 mg
4-8 ani 10 mg
9-13 ani (băieţi) 8 mg
9-13 ani (fete) 8 mg
14-18 ani (băieţi) 11 mg
14-18 ani (fete) 15 mg
19-50 ani (bărbaţi) 8 mg
19-50 ani (femei) 18 mg
Peste 50 de ani (bărbaţi) 8 mg
Peste 50 de ani (femei) 8 mg
Gravide 27 mg
Femei care alăptează 9 mg
Bogată în vitamine (A, B1, B2), flavonoide şi fibre, sfecla roşie este bine să fie inclusă cât mai des în dietă. Conţinutul ridicat de antioxidanţi o recomandă în prevenirea leucemiei şi pentru eliminarea toxinelor. În scop terapeutic, se consumă zilnic 150 g de sfeclă roşie (suc, salate), pe perioade cât mai lungi.
Pigment care conferă culoarea verde multor vegetale, clorofila este considerată „sângele plantelor“. De altfel, clorofila şi sângele au numeroase elemente în comun, printre care minerale, enzime şi antioxidanţi.
Clorofila poate fi extrasă din plantele verzi precum leurda, frunzele de ţelină sau de păpădie, din spanac, urzică, pătrunjel sau din ceapa verde.
Adaugă 200 ml de apă plată în blender şi 10 frunze de păpădie, bine spălate, amestecă 1 minut, după care consumă imediat. Zilnic, se pot consuma 200 ml de astfel de suc.
Plantă cu importantă acţiune depurativă, hipotensivă şi antiglicemică, leurda este indicată pentru curăţarea corpului de toxine. Se consumă frunzele, imediat după ce răsar şi până la perioada înfloririi plantei, moment după care devin toxice, şi bulbul (rădăcina), care se recoltează abia către toamnă.
Leurda este un remediu cu acţiune benefică împotriva tromozelor, fiind eficientă în inflamaţia venelor şi varicelor. Se face o cură de 3 luni cu tinctură de leurdă, ân cadrul căreia se ia câte o lingură de 4 ori pe zi.
Persoanele cu anemie pot încerca o cură cu suc de urzică. Planta conţine fier, vitamina C şi clorofilă şi stimulează producţia de globule roşii, albe şi de trombocite. Se recomandă planta tânără, culească la începutul primăverii, când are dimensiunea de cel mult 5 cm.
„Urzica se poate consuma sub diferite forme: suc, ceai, ciorbă, piure, mâncare cu orez, adaos în salată etc. De asemenea, se poate consuma pulbere din planta uscată şi râşnită apoi. Se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi, în puţina apă“, recomandă medicul Rareş Simu.
Polenul, propolisul, lăptişorul de matcă, mierea şi veninul de albine se administrează în profilaxia şi tratamentul bolilor de sânge şi nu numai. În ceea ce priveşte sănătatea sângelui, acestea ajuta în anemii, cresc dimensiunea vaselor de sânge, reduc tensiunea arterială şi ajută la buna funcţionare a inimii.
Polenul este o sursă vegetală pură de vitamina B12, la fel şi păstura. Asocierea polenului şi a lăptişorului de matcă are o acţiune eritropoietică – de formare a elementelor figurate ale sângelui. Se pot face cure cu polen crud, câte 20 g pe zi, înainte de masă, primăvara şi toamna.