Alimente care îţi distrug pielea

1 2 jpg jpeg

Sarea consumat─â ├«n exces favorizeaz─â apari┼úia cearc─ânelor, ├«n timp ce alcoolul deshidrateaz─â ┼či confer─â un aspect tern tenului. A┼čadar, dac─â vrei ca pielea ta s─â fie catifelat─â ┼či elastic─â, ├«┼úi prezent─âm c├óteva dintre obiceiurile alimentele la care ar trebui s─â renun┼úi!

Carbohidraţii

P├óinea, dulciurile, pastele, b─âuturile carbogazoase sau a┼ča-zisele sucuri naturale favorizeaz─â apari┼úia acneei ┼či agraveaz─â afec┼úiunea deja existent─â. Aceste alimente cresc nivelul zah─ârului din s├ónge ┼či ├«ncurajeaz─â hormonii s─â produc─â sebum ├«n exces, care blocheaz─â ├«n cele din urm─â porii tenului.

Astfel, dac─â e┼čti un fan al carbohidra┼úilor, ├«nlocuie┼čte-i rapid cu proteine, legume ┼či cereale integrale, adic─â alimente cu un con┼úinut minim de zah─âr.

Sarea în exces

Consumul de sare ├«n exces este responsabil de apari┼úia cearc─ânelor ┼či a pungilor inestetice de sub ochi. Astfel, sarea provoac─â inflamarea ┼úesuturilor ┼či tenul cap─ât─â un aspect obosit.

├Än plus, s-a dovedit c─â sarea iodat─â, consumat─â ├«n cantit─â┼úi mari, favorizeaz─â apari┼úia acneei. ├Äncerca┼úi s─â consuma┼úi alimente bogate ├«n potasiu ┼či s─â diminua┼úi consumul de sare.

Alcoolul

Alcoolul, consumat cu modera┼úie, poate fi benefic s─ân─ât─â┼úii, ├«ns─â consumul exagerat deshidrateaz─â pielea ┼či favorizeaz─â apari┼úia ridurilor ├«n timp ce tenul cap─ât─â o culoare palid─â, lipsit─â de str─âlucire.

De asemenea, alcoolul priveaz─â organismul de vitamina A, un nutrient esen┼úial pentru refacerea pielii, ┼či accentueaz─â afec┼úiuni precum psoriazisul, eczemele, acneea sau rozaceea facial─â.

Lactate în exces

La fel ca ┼či alcoolul, prea multe produse lactate pot d─âuna tenului. Astfel, studiile arat─â c─â laptele favorizeaz─â apari┼úia co┼čurilor ┼či a punctelor negre ├«n cazul persoanelor predispuse la acnee.

Cafeaua

Consumul a 2-3 ce┼čti de cafea pe zi deshidrateaz─â ┼či stimuleaz─â organismul s─â produc─â mai mult cortizol, hormonul stresului. Cortizolul ├«n exces d─âuneaz─â pielii, accelereaz─â procesul de ├«mb─âtr├ónire a tenului, sub┼úiaz─â pielea ┼či provoac─â apari┼úia ridurilor fine.

Zah─ârul

O alimentaţie bogată în zahăr produce în organism o reacţie numită Millard say glicarea proteinelor, un proces prin care zaharul este captat de proteine, cărora le degradează structura.

Colagenul ┼či elastina, esen┼úiale pentru frumuse┼úea pielii, sunt dou─â dintre proteinele cele mai afectate de zah─âr. Ridarea pielii mature este consecin┼úa diminu─ârii acestor proteine ├«n stratul profund al pielii. La indivizii care consum─â zah─âr, carbohidra┼úi sau gr─âsimi ├«n exces, procesul de ├«mb─âtr├ónire este foarte accelerat.

Sfat

Dac─â ├«ncerci s─â ai o diet─â s─ân─âtoas─â, nu scoate din alimenta┼úie gr─âsimile s─ân─âtoase precum Omega 3 sau acidul linoleic. Ace┼čti nutrien┼úi sunt esen┼úiali pentru a men┼úine hidratarea tenului.

Cum organismul nu poate produce ace┼čti nutrien┼úi de unul singur, include ├«n alimenta┼úia ta nuci, soia, pe┼čte gras (somon, ton etc), ulei de m─âsline, avocado, migdale ┼či nuci de macadamia.