Ştii care sunt alimentele de evitat în timpul sarcinii?

2 peste shutterstock 2680590 jpg jpeg

O alimentaţie corectă, care să asigure toate elementele nutritive necesare mamei şi fătului este esenţială în sarcină, dar există şi o serie de alimente care ar trebui evitate. Iată care sunt şi de ce ar trebui să nu le consumi atunci când eşti gravidă.

Carnea crudă şi fructele de mare negătite. Carnea nepreparată termic poate conţine bacterii precum salmonella şi toxoplasmoza care sunt pericuoase pentru făt. Din acest motiv, este importat să consumi doar carne preparată termic, prin acest proces bacteriile periculoase fiind distruse. Acest lucru este valabil şi în privinţa fructelor de mare. Asiguraă-te că atunci când mănânci preparate asiatice alegi doar produsele care au fost gătite, nu poduse crude.

Ouă moi. Există persoane care beau ouă crude şi dacă eşti printre acestea pe durata sarcinii trebuie să renunţi la acest obicei. Nu consuma sub nicio formă ouăle crude, riscul de îmbolnăvire cu salmonella fiind extrem de mare. Ai grijă şi la sosurile pentru salate care pot conţine urme de ou crud şi maioneză. La restaurant, înreabă întodeauna ce conţin sosurile astfel încât să nu ai dubii în privinţa lor. Nici ouăle moi nu mai sunt de consumat în perioada sarcinii. Trebuie să le consumi doar tari, astfel încât, prin pereparare termicp, orice risc să fie înlăturat.

Ficat.Deşi este un aliment bogat în fier, ficatul conţine şi o cantitate mare de vitamina A care poate dăuna fătului.

Brânzeturile din lapte nepasteurizat.Laptele, dar şi o serie de brânzeturi care se obţin din lapte nepasteurizat, precum Feta, Camembert, Gorgonzola, Roquefort sau Brie şi crème de brânză care conţin lapte nepasteurizat  sunt de evitat în sarcină. Acest lucru este necesar din cauza riscului de contaminare cu listeria.

Peştele poate conţine mercur. Mercurul este periculos pentru făt şi nu numai. De aceea, peştii despre care se ştie că sunt expuşi la cantităţi mai mari de mercur sunt de evitat pe durata sarcinii, iar pentru siguranţă, în general, consumul de peşte rebuie limitat la maximum 350 de grame pe săptămână. Se consider că peştii care conţin o cantitate mare de merur sunt: rechinul, crumbia, peştele-spadă, urmaţi de ton, biban, păstrăv de mare.

Alcoolul este complet interzis. Poate cauza probleme serioase fătului, mai ales dacă este consumat în exces. Dar nici cantităţile mici de alcool nu fac bine fătului, de aceea mericii interzic alcoolul pe toată durata sarcinii şi chiar şi după, dacă alăptezi. Dacă nu respecţi această recomandare, rişti pentru copil sindromul alcoolismului fetal, avortul sau afectarea dezvoltării creierului copilului.