7 deserturi sănătoase de vară
Deşi tentaţia unui pahar rece cu suc acidulat sau a unei îngheţate din comerţ este mare, este mai bine să te abţii, deoarece sunt adevărate bombe calorice, care vor avea un cuvânt greu de spus când te vei aşeza pe cântar la sfârşitul sezonului.
Sucurile carbogazoase, ceaiurile îmbuteliate şi sucurile de fructe de pe rafturile magazinelor au în compoziţie o cantitate mare de zahăr, care te predispune la acumularea de kilograme în plus, dar şi la apariţia diabetului de tip 2.
Te poţi răcori, în schimb, cu băuturi şi deserturi preparate în casă, în care poţi pune mai puţin zahăr sau, chiar îl poţi înlocui, cu alţi îndulcitori mai sănătoşi, precum mierea sau extractul de stevie. Iată doar câteva exemple delicioase, cu care te poţi răsfăţa vara aceasta!
1. Ceai răcoritor
Ai nevoie de: 3 plicuri ceai verde 1 plic ceai de iasomie 1 lămâie 2 l apă 5 -6 linguri miere 10 cuburi gheaţă 4 mere frunze proaspete de mentă
Pui la încălzit 200 ml de apă, iar când s-a începe să dea în clocot stingi focul şi pui la infuzat 10 minute plicurile cu ceai, ţinând vasul acoperit. Între timp storci sucul de lămâie. Scoţi pliculeţele, laşi să se răcească ceaiul, adaugi mierea şi sucul de lămâie şi amesteci bine până când se dizolvă mierea. Speli frunzele de mentă şi le zdrobeşti uşor. Le adaugi peste ceai.
Pui restul de apă şi dai vasul la rece pentru măcar 2 ore. Înainte să serveşti treci merele prin storcătorul de fructe. Torni ceaiul în pahare, adaugi sucul de mere, cuburi de gheaţă şi decorezi cu felii de lămâie. Pentru a prepara această băutură poţi folosi orice fel de ceai vrei.
2. Limonadă
Ai nevoie de:
2 l apă
100 g zahăr
5 lămâi mai zemoase
1 portocală
1 lime
Frunze de mentă
8 cuburi de gheaţă
Pui pe foc 200 ml apă împreună cu zahărul şi ţii până se transformă în sirop. Dai vasul deoparte şi laşi să se răcească. Storci fructele şi adaugi sucul peste sirop. Speli frunzele de mentă, le zdrobeşti uşor şi le pui în limonadă. Adaugi restul de apă şi amesteci bine toate ingredientele. Pui limonada într-o carafă, pe care o dai la rece pentru cel puţin 2 ore. Torni în pahare, adaugi cuburi de gheaţă şi decorezi cu felii de lămâi.
3. Cocktail de vară
Ai nevoie de:
250 g ananas proaspăt, curăţat (sau orice fruct doreşti)
1 lingură zahăr brun
150 ml lapte
150 ml iaurt simplu
frunze de mentă
Amesteci laptele cu zahărul până se topeşte zahărul. Adaugi iaurtul şi ananasul şi pasezi cu blenderul toate ingredientele până se omogenizează. Dai compoziţia la frigider pentru câteva ore, o torni în pahare şi o serveşti decorată cu frunze de mentă.
4. Desert sanatos de vara cu parfe cu fructe de sezon
Ai nevoie de:
250 g fructe (zmeură, caise, piersici, pepene galben etc.)
100 g zahăr
150 ml lapte
300 ml frişcă bătută
1 ou
1 lingură esenţă de vanilie
Baţi oul şi-l amesteci cu zahărul, laptele şi esenţa de vanilie. Pui compoziţia pe foc şi amesteci până se îngroaşă. Dai deoparte şi laşi să se răcească. Între timp, speli fructele, le descojeşti dacă este cazul, le scoţi sâmburii şi le pasezi cu blenderul.
Le pui în compoziţia de lapte şi amesteci. Torni treptat frişca şi omogenizezi, amestecând cu o lingură de lemn. Pui parfeul în orice forme doreşti şi-l ţii la congelator câteva ore înainte să-l serveşti.
5. Sorbet de pepene galben
Ai nevoie de:
1 pepene galben de 1 kg
2 lămâi
250 g zahăr
300 ml apă
1 lingură esenţă de vanilie
Speli pepenele, îl cureţi de coajă şi-i scoţi seminţele. Tai miezul cubuleţe, pe care le pasezi cu blenderul. Razi lămâile şi le storci. Într-un vas, pui pe foc mic apa, zahărul, esenţa de vanilie, coaja de la lămâi şi sucul acestora.
Când se încheagă siropul stingi focul şi-l laşi să se răcească. Adaugi pepenele pasat şi amesteci. Pui sorbetul în forme şi-l dai la congelator. Din oră în oră scoţi sorbetul şi-l amesteci pentru a evita formarea cristalelor de gheaţă.
6. Desert sanatos de vara cu ingheţată de ciocolată
Ai nevoie de:
600 ml lapte
5 gălbenuşuri
100 g zahăr
150 g ciocolată rasă (poate fi neagră simplă sau cu lapte)
1 lingură esenţă de vanilie
Bagi la congelator forma în care vei pune îngheţata. Pui pe foc laptele cu esenţa de vanilie şi-l laşi să dea un clocot. Îl dai deoparte. Între timp, amesteci cu o lingură de lemn gălbenuşurile cu zahărul până se albesc, iar zahărul se topeşte. Pui această compoziţie în lapte şi amesteci pentru a se omogeniza. Pui din nou laptele pe foc, iar când începe să fiarbă stingi focul.
Adaugi ciocolata rasă şi amesteci din când în când, până se topeşte. Torni îngheţata în formă şi o bagi la congelator pentru minimum 5 ore. Din oră în oră o amesteci pentru a nu se forma cristale de gheaţă. Este delicioasă alături de o linguriţă de cireşe amare.
7. Iaurt cu fructe
Ai nevoie de:
300 ml iaurt simplu
4-5 caise
2 piersici
100 g zmeură
Speli fructele, iar la caise şi la piersici îndepărtezi seminţele. Tai fructele în pătrăţele mici sau le pasezi cu blenderul. Într-un pahar pui un strat de caise şi piersici, un nou strat de iaurt, un strat de zmeură, un strat de iaurt, iar deasupra decorezi cu zmeură şi piersici cubuleţe. Dacă preferi, poţi amesteca iaurtul cu un praf de scorţişoară.
Consideri că dacă bei lichide este de ajuns ca să te hidratezi? Ei bine, dr Mencinicopschi vine să demonteze acest mit, iar în noua sa carte „Crezi că ştii ce bei? “ îţi dezvăluie informaţii esenţiale despre consumul de apă, lapte, cafea, ceai, suc sau alcool. Află cum trebuie introduse lichidele în alimentaţie astfel încât să ai parte de o hidratare corectă şi de ce apa este considerată sursa vieţii. Împreună cu cartea vei primi şi 4 testere prin care poţi verifica nivelul de nitraţi al apei din zona în care locuieşti.
Editura Coreus Publishing
Preţ 29 lei