3 motive să foloseşti mai des ulei de seminţe de susan

1 2 jpg jpeg

Ţine sub control tensiunea arterială

Consumul frecvent de ulei de susan normalizează tensiunea arterială. Potrivit unui studiu, s-a observat o îmbunătăţire a stării hipertensivilor care au introdus în dietă ulei de susan. După numai 45 de zile, au reuşit şi să slăbească, ajungând la un indice de masă corporală mai mic, să-şi reducă nivelul trigliceridelor şi să crească aportul de vitamine A, C şi E.

Atenţie!

Uleiul obţinut din seminţe de susan prăjite are culoare brună şi nu este folosit la gătit, ci doar pentru a da un gust deosebit mâncărurilor sau salatelor. Se adaugă la finalul preparării, spre deosebire de uleiul de seminţe de susan crude care are un punct de ardere ridicat (peste 230°C) şi poate fi pus în loc de ulei de floarea-soarelui la omlete sau preparate cu carne.

Mai eficient decât soluţia salină

Antioxidanţii din uleiul de susan previn apariţia inflamaţiilor. Acest tip de ulei acţionează şi ca antipiretic, reducând febra, şi ca analgezic. Aplicat nazal, combate congestia cauzată de răceală sau sinuzită. O cercetare realizată de oameni de ştiinţă suedezi a demonstrat că uleiul de susan are o eficienţă mai mare decât soluţia cu sare marină, recomandată de obicei pentru nasul înfundat sau pentru eliminarea uscăciunii nazale.

Îţi normalizează nivelul colesterolului

Acidul lanoleic, care reprezintă circa 35% din acizii graşi prezenţi în uleiul de seminţe de susan, are efectul de a reduce nivelul colesterolului „rău”. Fitosterolii sunt alte substanţe care fac din uleiul de susan un aliment necesar în dieta indicată în caz de hipercolesterolemie. Acestea reglează nivelul de grăsimi în organism. De aceea, adăugarea lui în salate şi mâncăruri scade riscul bolilor de inimă printre care se numără ateroscleroza.

Ştiai că…

…seminţele de susan sunt o sursă bună de proteine? 100 de grame de seminţe conţin 17,7 grame de proteine. Sunt bogate şi în calciu, asigurându-ţi circa 30% din necesarul zilnic.