3 motive s─â folose┼čti mai des ulei de semin┼úe de susan

1 2 jpg jpeg

Ţine sub control tensiunea arterială

Consumul frecvent de ulei de susan normalizeaz─â tensiunea arterial─â. Potrivit unui studiu, s-a observat o ├«mbun─ât─â┼úire a st─ârii hipertensivilor care au introdus ├«n diet─â ulei de susan. Dup─â numai 45 de zile, au reu┼čit ┼či s─â sl─âbeasc─â, ajung├ónd la un indice de mas─â corporal─â mai mic, s─â-┼či reduc─â nivelul trigliceridelor ┼či s─â creasc─â aportul de vitamine A, C ┼či E.

Atenţie!

Uleiul ob┼úinut din semin┼úe de susan pr─âjite are culoare brun─â ┼či nu este folosit la g─âtit, ci doar pentru a da un gust deosebit m├ónc─ârurilor sau salatelor. Se adaug─â la finalul prepar─ârii, spre deosebire de uleiul de semin┼úe de susan crude care are un punct de ardere ridicat (peste 230┬░C) ┼či poate fi pus ├«n loc de ulei de floarea-soarelui la omlete sau preparate cu carne.

Mai eficient decât soluţia salină

Antioxidan┼úii din uleiul de susan previn apari┼úia inflama┼úiilor. Acest tip de ulei ac┼úioneaz─â ┼či ca antipiretic, reduc├ónd febra, ┼či ca analgezic. Aplicat nazal, combate congestia cauzat─â de r─âceal─â sau sinuzit─â. O cercetare realizat─â de oameni de ┼čtiin┼ú─â suedezi a demonstrat c─â uleiul de susan are o eficien┼ú─â mai mare dec├ót solu┼úia cu sare marin─â, recomandat─â de obicei pentru nasul ├«nfundat sau pentru eliminarea usc─âciunii nazale.

Îţi normalizează nivelul colesterolului

Acidul lanoleic, care reprezint─â circa 35% din acizii gra┼či prezen┼úi ├«n uleiul de semin┼úe de susan, are efectul de a reduce nivelul colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ. Fitosterolii sunt alte substan┼úe care fac din uleiul de susan un aliment necesar ├«n dieta indicat─â ├«n caz de hipercolesterolemie. Acestea regleaz─â nivelul de gr─âsimi ├«n organism. De aceea, ad─âugarea lui ├«n salate ┼či m├ónc─âruri scade riscul bolilor de inim─â printre care se num─âr─â ateroscleroza.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽsemin┼úele de susan sunt o surs─â bun─â de proteine? 100 de grame de semin┼úe con┼úin 17,7 grame de proteine. Sunt bogate ┼či ├«n calciu, asigur├óndu-┼úi circa 30% din necesarul zilnic.