Nu bei suficientă apă? Iată ce ţi se poate întâmpla!

1 apa jpg jpeg

Sub soarele dogoritor al verii, temperaturile ridicate pot determina pierderi însemnate de apă din corp. Aşa că, mare atenţie la deshidratare, căci poate cauza o serie de probleme de sănătate.

Te constipi

„Sistemul digestiv are nevoie de o cantitate adecvată de apă pentru a funcţiona normal. Rolul lichidelor este acela de a da volum scaunelor şi de a ajuta la eliminarea acestora. Deshidratarea creşte durata tranzitului intestinal. Încetinirea tranzitului intestinal este însoţită de crampe (dureri) abdominale. Totodată, constipaţia favorizează balonarea (acumularea de gaze) la nivelul tractului digestiv. Aceste manifestări sunt influenţate, pe lângă deshidratare, şi de alţi factori, cum sunt: vârsta, bolile asociate, tratamentele concomitente etc.”, explică Dr. Apostoiu Şerban.

Potrivit specialiştilor, bărbaţii adulţi trebuie să consume 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile 2,7 litri zilnic, dar dincolo de statistici, fiecare organism are nevoi diferite. 

Te doare capul

Te confrunţi cu migrene care persistă multe zile? Poate fi vorba de cefaleea de tensiune, o durere de cap care, deşi nu este intensă, este suficient de supărătoare încât să te împiedice să-ţi desfăşori activităţile zilnice. Specialiştii spun că de vină pentru apariţia acestor neplăceri este consumul insuficient de apă, care afectează oxigenarea eficientă a creierului.  

Ai dureri de rinichi

Un aport insuficient de apă poate duce la apariţia unei dureri persistente în partea inferioară a spatelui ori chiar a unui disconfort în timpul micţiunii şi sânge în urină, simptome specifice pietrelor la rinichi. Urina conţine 95% apă şi 5% săruri minerale, uree, acid uric, creatinină. Întrucât rinichii filtrează urina, un consum insuficient de apă poate duce la formarea pietrelor, care se blochează în rinichi, după care se opresc în vezică. În cazuri severe, deshidratarea poate duce la insuficienţă renală. 

Eşti moleşit

Cercetările arată că în deshidratarea uşoară inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa oxigen şi substanţe nutritive în celule. Asta duce la apariţia senzaţiei de moleşeală, împiedicându-te să-ţi duci la îndeplinire sarcinile zilnice. Un aport insuficient de apă îţi afectează şi concentrarea, susţin specialiştii. Înainte de o întâlnire sau de o şedinţă la locul de muncă, asigură-te că ai o sticlă de apă la îndemână şi că bei constant din ea. 

Atenţie la deshidratarea copiilor!

Dacă cel mic nu are chef de joacă, udă mai puţin de 6 scutece pe zi, plânge fără lacrimi, este posibil să fie deshidratat. Riscul de deshidratare este foarte mare mai ales la copiii care au diaree sau vărsături. În cazul în care cel mic are scaune dese şi apoase, este foarte important ca părintele să-i ofere cât mai multă apă, pentru a compensa cantitatea de lichide pe care corpul o pierde. Altfel, riscul de deshidratare este foarte mare. 

Cum te mai poţi hidrata

Bea cel puţin 2 litri de apă în fiecare zi. 

Oferă-i copilului apă înainte să iasă afară şi ai grijă să se hidrateze din 20 în 20 de minute când este în aer liber.

În jur de 20% din apa pe care o consumăm provine din ceea ce mâncăm. De aceea, consumă alimente care au în compoziţie un procent mare de apă, precum roşii, castraveţi, pepeni roşii, căpşuni, salată, ţelină. 

Şi sucurile de fructe şi de legume îţi potolesc setea!

De fiecare dată când consumi o băutură îndulcită sau care conţine cofeină, bea şi un pahar de apă, pentru a preveni deshidratarea.

Dr. Apostoiu Şerban, medic primar medicină de familie, Clinica Provita

Durerile de cap (cefalalgiile, migrenele) pot apărea ca şi o consecinţă a deshidratării, printr-o contractare temporară a creierului, fenomenul fiind secundar unui deficit de apă (în deshidratarea hipertonă sau hipernatremică), iar în cazul pierderii preponderente de sare (deshidratarea hipotonă sau hiponatremică) există riscul producerii edemului cerebral. Intensitatea acestora poate varia în funcţie de gradul de deshidratare. Durerile de frunte, de ceafă sau ale părţilor laterale ale capului sunt caracteristice migrenelor determinate de lipsa de apă. Dată fiind multitudinea cauzelor ce pot produce deshidratarea, precum şi multiplele complicaţii posibile, tratamentul deshidratării trebuie iniţiat precoce.