Kilograme în minus cu dieta nordică
O dietă bogată în fructe de pădure, peşte care creşte în ape reci, cereale integrale şi ulei de rapiţă presat la rece este din ce în ce mai populară. Este vorba de dieta nordică, despre care specialiştii spun că te scapă de kilogramele nedorite şi că are numeroase beneficii pentru sănătate.
În 2004, la un simpozion, un grup de nutriţionişti, oameni de ştiinţă şi bucătari-şefi au pus bazele unui nou regim alimentar, axat pe consumul a cât mai multe ingrediente locale, alimente care sunt uşor de cultivat într-un climat mai rece şi care se consumă în mod tradiţional în zona nordică a Europei, ce include Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Pe lângă toate acestea, inventatorii dietei s-au preocupat şi de un alt aspect important: procesul gătitului să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător.
Asemănări cu dieta mediteraneană
Dieta nordică are câteva similarităţi cu dieta mediteraneană. Ambele regimuri mizează pe consumul de fructe, legume, peşte, ouă şi produse lactate şi recomandă înlocuirea alimentelor procesate cu bucatele preparate în casă. Există însă o mare diferenţă între ele. În timp ce în dieta mediteraneană se recomandă folosirea uleiului de măsline, în bucătăria nordică predomină uleiul de rapiţă, cunoscut şi sub numele de ulei de canola. Ambele sunt bogate în grăsimi sănătoase mononsaturate, dar uleiul de rapiţă presat la rece are în compoziţie şi acid alfa-linolenic, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, ceea ce explică de ce previne apariţia atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.
Ce presupune
- La gustare, mănâncă fructe proaspete şi de sezon.
- Înlocuieşte cerealele rafinate cu cele integrale (secară, grâu spelta, ovăz şi orz).
- Include în alimentaţie fructe de pădure. Acestea sunt surse excelente de antocianine, substanţe despre care cercetătorii afirmă că reduc tensiunea arterială şi că sunt benefice pentru vasele de sânge, menţinându-le flexibile.
- Mănâncă peşte (hering, macrou, somon şi păstrăv), de cel puţin 3 ori pe săptămână. Poţi servi peştele cu cartofi fierţi şi rădăcinoase.
- Alege produse locale şi organice.
- Condimentează mâncarea cu: arpagic, cimbru, cardamom, boabe de ienupăr, mărar, pătrunjel şi fenicul.
- Consumă zilnic nuci sau seminţe. Le poţi adăuga în teciul de cereale, smoothie-uri, salate sau le poţi presăra pe legumele gătite.
- Nu uita de leguminoase: fasole, năut, linte.
- Evită băuturile îndulcite, carnea procesată, alimentele bogate în aditivi alimentari şi junk-food.
De ce e bine să ţii această dietă
Deşi există numeroase cercetări care să susţină beneficiile pentru sănătate ale dietei nordice, studiile efectuate până în prezent arată că acest regim alimentar favorizează scăderea în greutate şi tensiunea arterială. Pentru că are un conţinut scăzut de zahăr şi sare, cercetătorii spun că dieta nordică scade riscul de dezvoltare a cancerului, a diabetului şi a bolilor cardiovasculare.
Potrivit unui studiu recent efectuat pe 147 de oameni, cei care au urmat dieta nordică au pierdut 4,7 kg, spre deosebire de ceilalţi care au ţinut alte regimuri alimentare. O altă cercetare a arătat că acest tip de dietă protejează împotriva sindromului metabolic, care creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului. S-a mai descoperit că dieta reduce inflamaţia din ţesutul gras, care favorizează apariţia obezităţii.