Soluţii contra mirosului neplăcut al picioarelor
Picioarele sunt „habitatul“ natural al bacteriilor, care se dezvoltă în transpiraţie şi în celulele pielii. Efectul secundar cauzat de bacterii este mirosul înţepător, care te poate pune într-o situaţie stâjenitoare când te afli în compania altor oameni. El mai poate fi cauzat şi de infecţii fungice, iar cele mai predispuse persoane sunt vârstnicii, persoanele cu diabet zaharat sau cele cu boli cardiace.
Igiena este primordială
Asigură-te că speli şi cureţi zilnic zona picioarelor, mai ales între degete, acolo unde îşi fac loc bacteriile cu apă şi săpun sau chiar cu un săpun special pentru combaterea transpiraţiei. Majoritatea bacteriilor se reproduc sub unghii şi în zonele cu piele întărită. Nu uita să îţi cureţi tălpile cu piatra ponce atunci când îţi speli picioarele. Ai grijă şi de unghii şi taie-le câte mai scurt. Dacă te confrunţi cu micoze ale piciorului sau alte boli de piele, e bine să le tratezi cât mai repede, deoarece şi ele pot fi sursa mirosului neplăcut.
Încălţămintea joacă un rol important
Alege şosetele din fibre naturale, care nu jenează picioarele. De asemenea, acordă o atenţie deosebită şi încălţămintei pe care o porţi. Aceasta trebuie să fie bine întreţinută şi îngrijită, dar şi dintr-un material de calitate, care lasă pielea să respire. Evită orice e sintetic, care favorizează înmulţirea bacteriilor. E indicat să alternezi zilnic încălţămintea. Mai poţi încerca tălpile speciale împotriva mirosurilor sau pudra de talc, care absoarbe umezeala.
Poţi încerca şi remediile naturale
Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile şi absoarbe umezeala de la nivelul picioarelor. De două ori pe săptămână poţi face băi la picioare cu bicarbonat de sodiu şi apă călduţă. E suficient să pui o lingură de bicarbonat la 2 litri de apă. Dacă pielea are tendinţa să se usuce, poţi face tratamentul doar o dată pe săptămână.
Un alt remediu eficace împotriva picioarelor care miros este oţetul de mere. Acesta ajută la tratarea micozelor, calmând iritaţiile şi măncărimile de la nivelul pielii. Spală-ţi picioarele zilnic cu un amestec obţinut din doi litri de apă caldă şi trei linguri de oţet de mere. Efectele uimitoare se pot observa după doar câteva zile.
De asemenea, mai poţi utiliza şi suc de lămâie în loc de oţet, deoarece şi aceasta are efecte benefice asupra picioarelor: distruge bacteriile şi reduce senzaţia de picioare umflate. În apa de baie pentru picioare, adaugă câteva picături de ulei esenţial de lavandă, mentă, citrice, cimbru sau arbore de ceai, care îţi vor relaxa tălpile şi îi vor da pielii tale un parfum deosebit.
În plus, uleiurile esenţiale ajută la combaterea ciupercii piciorului deoarece au multe proprietăţi benefice, printre care se numără efectele antiseptice, antifungice şi antimicrobiene. E bine să stai cel puţin 20 de minute, iar după ce le scoţi din apă, şterge-le cu ajutorul unui prosop din bumbac.
Tot pentru a combate mirosul, mai poţi să îţi masezi picioarele curate cu ulei natural de lavandă, înainte de culcare, după care să le acoperi cu o pereche de şosete. Înainte de a încerca acest remediu, verifică pe o zonă mai mică dacă uleiul nu irită pielea.
Bogat în acid tanic şi polifenoli, agenţi antibacterieni, ceaiul negru este un aliat de nădejde când vine vorba de mirosul deranjant al picioarelor. De asemenea, ceaiul negru este cunoscut şi pentru faptul că închide porii şi reduce transpiraţia excesivă. Ai nevoie de 4-5 pliculeţe cu ceai negru şi apă caldă. După ce ai pus pliculeţele în apă şi le-ai lăsat preţ de câteva minute, înmoaie-ţi tălpile, până se răceşte apa. Repetă procedeul de două ori pe zi câteva săptămâni la rând.
Bine de ştiut!
Pentru combaterea mirosului neplăcut al picioarelor, poţi încerca şi diferite spray-uri antibacteriene atât pentru picioare, cât şi pentru încălţăminte.