Cele mai bune suplimente pentru un păr superb, potrivit medicilor

Dacă ai fire de păr subțiri, îți cade părul, sau crește greu, poate că ai încercat deja cele mai noi șampoane și seruri. Însă părul sănătos are nevoie de condiții din interiorului organismului, de aceea recomandă cele mai bune suplimente pentru creșterea părului.

Fier

Ajută la îmbunătățirea circulației și transportă oxigenul mai eficient către celulele corpului. O deficiență de fier poate afecta sănătatea acestor celule, inclusiv pe cele care stimulează creșterea părului și a unghiilor. Un simplu test de sânge poate indica dacă ai o deficiență de fier. Dermatologul Melissa Piliang, de la Cleveland Clinic, a menționat că acest lucru este destul de comun în rândul femeilor.

Asa iti dai seama ca ai un par sanatos  Sursa foto shutterstock 1962313777 jpg

Asigură-i părului o nutriție corectă, din interior. Foto: Shutterstock

Pentru a obține fier din alimentație, dr. Piliang recomandă consumul a două porții de carne roșie pe săptămână. Alte surse de fier includ legumele cu frunze verzi și fasolea. Dacă acest lucru nu îți ridică nivelul de fier, poți discuta cu medicul tău despre luarea unui supliment de fier.

Colagen

Danielle Kelvas, medic primar la The HCG Institute spune că a reușit să-și regenereze părul prin încorporarea colagenului în dieta sa. „Colagenul este proteina principală care constituie părul, pielea, unghiile și o mare parte din oasele noastre,” explică ea. Colagenul poate fi obținut din cartijale de vită, de porc, din pește, coji de ouă. Dacă ai alergie la crustacee, evită colagenul derivat din pește. Colagenul obținut din bovine este cel mai bun. Acest supliment poate fi deosebit de important dacă observi că părul tău se subțiază pe măsură ce îmbătrânești, deoarece corpul produce natural mai puțin colagen odată cu vârsta.

Vitamina C

Beneficiile vitaminei C pentru creșterea părului sunt duble. În primul rând, acest nutrient ajută corpul să absoarbă fierul. De asemenea, „funcționează în corp pentru a produce colagen, care este necesar pentru a sprijini creșterea noilor fire de păr și pentru sănătatea celor existente,” spune dr. Don Grant, de la The Independent Pharmacy. Alimentele bogate în vitamina C includ citricele, legumele crucifere și ardeii grași, dar  poți discuta și cu medicul tău despre suplimente.

Biotină

Poate niciun alt supliment nu este mai tare asociat cu creșterea părului decât biotina sau vitamina B7. Biotina ajută corpul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele, iar o deficiență poate duce la pierderea părului. Totuși, este puțin probabil ca un supliment de biotină să ajute la creșterea părului dacă nu ai o deficiență. Un studiu din 2017 publicat în jurnalul „Skin Appendage Disorders„ a concluzionat că „există cercetări limitate care să susțină utilitatea biotinei la indivizii sănătoși”. Medicul tău te poate ajuta să determini dacă ai niveluri scăzute de biotină și dacă ai nevoie de un supliment. Poți obține această vitamină din cereale integrale, migdale și produse din carne.

Vitamina B12

Corpul tău nu produce în mod natural vitamina B12, dar majoritatea oamenilor obțin suficient nutrient din carne de pasăre, carne, pește, lactate și cereale de mic dejun fortificate. Totuși, alimentele pe bază de plante nu conțin această vitamină, așa că cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană pot să nu obțină cantități adecvate. „Adulții mai în vârstă și persoanele cu afecțiuni ale tractului digestiv care afectează absorbția nutrienților sunt, de asemenea, susceptibili la deficiența de vitamina B12,” afirmă Mayo Clinic. În aceste cazuri, o deficiență poate afecta creșterea părului. Suplimentele de vitamina B12 ajută la producerea de celule roșii bogate în oxigen, care transportă oxigenul către foliculii de păr, promovând astfel creșterea acestuia.

Vitamina D

Potrivit lui Michael May, director medical la Wimpole Clinic, vitamina D este esențială în reglarea celulelor și a sistemului imunitar; iar o deficiență poate duce la pierderea părului. Cea mai ușoară modalitate de a crește consumul de vitamina D este expunerea la soare (cu SPF, desigur). „Peștele gras, carnea roșie și gălbenușurile de ou sunt, de asemenea, bogate în vitamina D,” spune May. Dacă dieta singură nu îți ridică nivelul de vitamina D, un supliment poate ajuta la creșterea părului.

Lizina

Janine Bowring, ND, a împărtășit pe contul său de TikTok că lizina, sau L-lizina, este un supliment care promovează creșterea părului. „Este un aminoacid esențial, ceea ce înseamnă că este necesar pentru sănătatea umană, dar corpul nu-l poate produce. Trebuie să obții lizina din alimente sau suplimente.” Lizina joacă un rol important în formarea colagenului. Lizina se găsește în carne roșie, carne de porc, carne de pasăre, ouă, soia și pește precum codul și sardinele. Pe lângă potențialul ajutor dat creșterii părului, lizina „ajută și la menținerea unui aspect frumos al pielii și la reducerea ridurilor,” notează Bowring.

Pentru a avea un păr sănătos și voluminos, este important să îți asiguri nutrienții necesari din interior. Consultă-te cu un medic pentru a determina ce suplimente sunt potrivite pentru tine și asigură-te că dieta ta este echilibrată pentru a susține sănătatea părului.

Sursa: BestLife