Sfaturi pentru a-ţi recăpăta vitalitatea

1 2 jpg jpeg

Respectă-ţi programul de somn!

Ştiai că, în medie, dormim cu 1 oră şi jumătate mai puţin decât acum 50 de ani? Nici nu este de mirare, având în vedere că suntem din ce în ce mai ocupaţi, iar tehnologia (telefoanele mobile, tabletele etc.) i-a acaparat pe mulţi dintre noi. Somnul este însă o activitate biologică esenţială pentru fizic şi psihic.

Privarea de somn repetată nu numai că întreţine oboseala cronică, ci favorizează şi luarea în greutate, apariţia diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii, a durerilor de cap. Aşadar, dă-i somnului ce-i al lui! Seara, umple-ţi timpul cu activităţi relaxante (baie, masaj); cina este bine să fie luată cu 3 ore înainte de culcare.

Aeriseşte camera în care dormi şi înlătură sursele de luminozitate, pentru că lumina acţionează direct asupra hipofizei, glandă care influenţează ceasul biologic.

Expune-te la lumină

Indiferent de anotimp, fă-ţi plinul de... lumină. Expunerea la lumina naturală a zilei este necesară pentru reglarea orologiului biologic. Mai ales în sezonul rece, când stăm mai mult în încăperi, se poate produce un dezechilibru al acestui ceas intern, cu consecinţe precum tulburările de somn şi, implicit, oboseala.

Citeşte şi: Ceaiuri care îţi dau energie

Cu toate că sunt ultimul lucru la care ne-am putea gândi atunci când suntem obosiţi, mişcarea este antidotul de care avem nevoie în astfel de cazuri. Un studiu al oamenilor de ştiinţă din Georgia, SUA, a arătat că sportul este o activitate care poate contracara slăbiciunea.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au cerut unui grup format din 36 de voluntari care aveau un stil de viaţă sedentar să facă mişcare, mai exact exerciţii de fitness de intensitate moderată, câte 20 de minute, de 3 ori pe săptămână. După doar 6 săptămâni, nivelul de oboseală al participanţilor la studiu a scăzut, în medie, cu 65%.

Mişcarea îi ajută şi pe cei în cazul cărora oboseala e produsă de stres sau de depresie, întrucât ajută la la eliberarea endorfinelor şi a serotoninei, care induc o stare de bine.

Info

Persoanele cu sindromul de oboseală cronică se confruntă adesea şi cu tulburări de atenţie, de concentrare şi de memorie.

Dacă te simţi sleit de puteri, îţi poţi recăpăta tonusul sărând coarda. Astfel, îţi accelerezi ritmul cardiac, îţi îmbunătăţeşti circulaţia sangvină şi îţi recapeţi cheful de viaţă. Încearcă să sari coarda 10 minute, de 3 ori pe săptămână.

M

asajul ia oboseala cu mâna

Adesea, masajul este recomandat ca terapie alternativă celor cu oboseală cronică. Poţi încerca şi acasă un masaj al picioarelor, care ajută la detensionare, relaxează musculatura şi combate efectele oboselii (umflături, dureri articulare).

Cu ambele mâini, aplică presiune pe partea dorsală a picioarelor, după care masezi tălpile şi gambele. La final, masează şi degetele mari de la picioare, după care tragi uşor de ele şi le îndoi. Pentru masaj, poţi folosi ulei de măsline (2 linguri), în combinaţie cu ulei esenţial de rozmarin (1-2 picături).