Protejează-ţi pielea cu ajutorul naturii

1 2 jpg jpeg

Coada- şoricelului

Are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă, hemostatică şi antimicrobiană. De aceea, este o foarte bună plantă pentru calmarea tenului înroşit, dar şi pentru tratarea rănilor, arsurilor, eczemelor. Face minuni când este aplicată sub formă de băi sau comprese cu infuzie din trei linguri de plantă la o jumătate de litru de apă.

Uleiul volatil, adăugat în unguente, tratează arsurile, dar şi alte afecţiuni dermatologice.

Florile de gălbenele

Plăgile greu vindecabile, acneea, arsurile, eczemele, toate sunt vindecate cu tinctura din flori de gălbenele. Aceasta se obţine din 10 g de flori macerate timp de o săptămână în 100 g de alcool. La fel de bune sunt compresele cu amestec de 10 g de tinctură de gălbenele şi o ceşcuţă de apă fiartă.

Nucul

Din frunzele de nuc poţi prepara o alifie pentru răni şi furuncule. La început, trebuie să pregăteşti un macerat pe care îl ţii în repaus o săptămână. Ai nevoie de 15 g de frunze pe care le pui în 100 g de ulei de floarea-soarelui.

Fierbi maceratul şi-l laşi trei ore, după care îl strecori. Urmează pregătirea alifiei prin adăugarea a 15 g de ceară de albine şi fierberea preparatului timp de o jumătate de oră. La final, amesteci până se mai răceşte puţin.

Varza

Face minuni în tratarea unor afecţiuni precum eczema, acneea, ulcerul varicos, arsurile, crăparea pielii, dar şi simple înţepături de insecte sau muşcături de animale. Frunzele crude trebuie aplicate pe zonele afectate, în reprize de câte o oră, de trei-patru ori pe zi.

Salvia

Compresele cu infuzie de salvie din 5 g de plantă la 100 ml de apă sunt un leac eficient pentru rănile cu puroi, ulceraţii, chiar şi pentru seboree, o boală care se manifestă prin secreţia excesivă a glandelor sebacee.

Tătăneasa

Este o plantă cicatrizantă, care ajută la oprirea sângerării şi descongestionează, fiind eficientă în tratarea arsurilor şi ulcerelor varicoase. Pentru aceste afecţiuni se face un decoct mai concentrat din patru-cinci linguri de plantă la o cană de apă, cu care se fac băi sau se pun comprese.

Muşeţelul

Preparatul uleios din flori de muşeţel este antiseptic şi cicatrizant, ajutându-te în caz de arsuri, răni cu puroi, ulceraţii, dar şi când ai tenul iritat. Îl obţii dintr-o lingură de flori de muşeţel umezite cu 100 g de alcool pe care le ţii două-trei ore într-un vas închis.

Apoi, adaugi 100 ml de ulei de floarea-soarelui sau ulei de sunătoare şi încălzeşti preparatul, amestecând până la evaporarea alcoolului. Mai rămâne doar să-l storci şi să-l filtrezi.

Pătlagina

Şi această plantă acţionează ca emolient, cicatrizant şi bactericid, fiind un aliat în tratamentul ulcerului cutanat şi al ulcerului varicos, prin băi în care se adaugă suc de pătlagină. În plus, sucul de pătlagină opreşte sângerarea.

Pătrunjelul

Banalul pătrunjel este cea mai la îndemână plantă în cazul apariţiei unor răni sau înţepături de insecte. Frunzele strivite devin în câteva clipe pansamentul ideal, care dezinfectează şi cicatrizează rănile.

Talpa-gâştei

Fiind un bun cicatrizant şi antiinflamator, închide rănile în scurt timp. Tot ce trebuie să faci este o infuzie din 25 g de plantă la 200 ml de apă clocotită sau un decoct din 50 gde plantă mărunţită şi un litru de apă. Pe ambele le foloseşti sub formă de băi sau comprese.