Protecţia solară, necesitate, nu moft

1 2 jpg jpeg

Prin bronz, pielea se apără natural de razele ultraviolete. Melanocitele de la nivelul epidermei produc un pigment maro (melanină), care absoarbe razele. În ultimul timp, radiaţiile ultraviolete sunt mai puternice, depăşind nivelul suportat de piele.

De aceea, este mai mult decât necesar să folosim creme cu SPF, alături de alte metode de protecţie (pălării, haine deschise la culoare, ochelari de soare).

Menţiunea factor de protecţie solară (SPF sau FPS) arată că un produs conţine ingrediente care acţionează împotriva radiaţiilor UV.

„SPF măsoară cât de multă energie solară (radiaţii UV) este necesară pentru a produce arsuri pe pielea protejată (pe care a fost aplicată cremă de protecţie solară).

Astfel, pe măsură ce creşte valoarea factorului, creşte şi protecţia împotriva arsurilor solare.

Multe persoane cred că o cremă cu protecţie SPF 15 le permite să se expună la soare de 15 ori mai mult decât dacă nu şi-ar aplica nimic.

Însă SPF nu se referă numai la timp, ci şi la cantitatea de expunere solară, care este influenţată, printre altele, de intensitatea energiei solare”, afirmă medicul specialist dermato-venerologie Tatiana Tărciatu.

De ce să ţii cont când alegi produsul

Este important să alegi produse cu spectru larg, cu protecţie împotriva UVA şi UVB.

Dacă ai alergii sau sensibilitate mai mare la produsele cosmetice, alege variante de fotoprotecţie fără acid paraaminobenzoic sau parfum.

Ţine cont şi de recomandările privind tipul de piele (fototip)!

Expunere moderată la soare

Expunere importantă

(plajă, activităţi exterioare prelungite)

Fototipul 1

(piele foarte albă, cu pistrui, care se arde mereu şi nu se bronzează niciodată)

Protecţie înaltă

SPF 30 – 50

Protecţie foarte înaltă

SPF 50+

Fototipul 2

(piele albă care se arde mereu; se poate bronza uşor)

Protecţie medie

SPF 15-20-25

Protecţie înaltă

SPF 30 – 50

Fototipul 3

(pielea are nuanţe deschise spre închise, uneori se arde; se bronzează mereu)

Fototipul 4

(piele închisă, care nu se arde şi se bronzează întotdeauna)

Protecţie slabă

SPF 6 - 10

Protecţie medie

SPF 15-20-25

Fototipul 5

(piele foarte închisă, nu se arde şi se bronzează mereu)

Fototipul 6

(piele neagră, nu se arde)

Protecţie slabă

SPF 6 - 10

Protecţie slabă

SPF 6 – 10

Sfaturi de aplicare a produsului

Produsul cu SPF trebuie aplicat cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Este necesară reaplicarea după 2 ore şi de fiecare dată după ce se iese din apă.

Foloseşte o cantitate suficientă de produs (pentru un adult, este nevoie de echivalentul a 2 linguri pline). Agită produsul înainte de utilizare şi masează-l bine. Nu omite zone precum ceafa, gâtul, tâmplele sau urechile.

SFATUL SPECIALISTULUI

2 jpg jpeg

Dr. Tatiana Tărciatu

medic specialist dermato-venerologie, Clinica Polisano Plaza Bucureşti

Oricine cu vârsta peste 6 luni ar trebui să fie protejat cu o cremă SPF. Chiar şi persoanele care lucrează în interior sunt expuse la radiaţii UV pentru perioade scurte de timp, mai ales dacă stau în apropierea ferestrelor, care, în general, filtrează razele UVB, dar nu şi pe cele UVA.

Copiii sub 6 luni nu ar trebui să fie expuşi la soare, deoarece pielea lor este extrem de sensibilă la ingredientele chimice de protecţie solară, precum şi la razele soarelui. Persoanele cu pielea deschisă absorb mai multă energie solară decât cele cu pielea închisă, de aceea ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecţia solară ridicat.

Ce sunt UVA şi UVB

Soarele emite mai multe tipuri de radiaţii, doar cele A şi B ajungând la sol. Radiaţiile de tip A (UVA) pătrund adânc în piele, fiind responsabile de îmbătrânirea prematură. Cele de tip B (UVB) stimulează producţia de melanină şi tot ele sunt cele care determină bronzul.

Este bine de ştiut că ambele pot duce la creşterea riscului de cancer de piele. Razele de tip A pot trece prin sticlă şi prin nori. Cele de tip B nu trec, în general, prin geam, fiind filtrate de nori în proporţie de 20%.