Ochi mai tineri? Aşa îi ai!

1 2 jpg jpeg

Una dintre părţile cele mai sensibile ale organismului este ochiul. De aceea, este bine să ştii că, înainte de aplicare, infuziile cu care îmbibi compresele trebuie răcite. La rândul lor, compresele le vei stoarce, pentru ca infuzia să nu pătrundă în ochi.

Felii de castravete, pentru cearcăne

Rondelele de legume sunt leacuri bune pentru eliminarea cearcănelor. Potasiul conţinut de cartof poate face acest lucru. Pentru a profita de beneficiile lui, taie cartoful în felii subţiri şi aşază-le pe pleoape. La fel procedezi şi cu feliile de castravete.

De la roşii poţi folosi sucul. Îl aplici în jurul ochilor, îl laşi să acţioneze o jumătate de oră şi clăteşti cu apă caldă şi rece, alternativ.

Frunzele de gălbenele detensionează ochii

Aceste frunze le poţi folosi cu încredere când îţi doreşti să scapi de ochii „umflaţi“. Sunt de ajuns 10 g de tinctură (pe care o prepari din 20 de grame de plantă macerată timp de opt zile în 100 ml de alcool) la 100 ml de apă fiartă.

După răcire, faci comprese cu această tinctură şi le aplici pe pleoape.

Fasolea şi cătina calmează ochii

O lingură dintr-un amestec de fasole neagră boabe şi cătină luată de două ori pe zi, timp de o săptămână, linişteşte ochii obosiţi. Sunt necesare 300 de grame de fasole, 30 de grame de fructe de cătină şi o lingură de zahăr.

Laşi fasolea peste noapte în apă, apoi o fierbi până se înmoaie bine. Cu cinci minute înainte să stingi focul, adaugi cătina şi zahărul. Pentru a nu se altera, amestecul îl păstrezi într-un borcan acoperit şi nu într-un vas deschis.

Sulfina combate inflamaţiile

Numită şi iarba-de-piatră, sulfina este o plantă antiseptică şi calmantă pentru ochi. Este cunoscută pentru faptul că ajută la reducerea inflamaţiilor şi la menţinerea acuităţii vizuale.

Un mod eficient de a o folosi este sub formă de comprese cu infuzie, pentru prepararea căreia ai nevoie de două linguri de plantă şi de o cană de apă.

Afinele menţin vederea nocturnă

Fructele de pădure, în general, îţi aduc avantajul unui supliment nutritiv, dar te şi ajută să-ţi adaptezi mai repede vederea la întuneric.

În fiecare zi e bine să bei trei sau patru căni de ceai, făcut din 250 ml de apă şi două linguriţe de afine uscate. Sucul este foarte eficient şi el. S-a demonstrat ştiinţific că poate neutraliza bacteriile dintr-o eprubetă de colibacili în 24 de ore.

Pătrunjelul şi morcovul te ajută să vezi mai bine

Morcovul te scapă de ochii înroşiţi şi creşte acuitatea vizuală datorită beta-carotenului şi a vitaminelor C şi E pe care le conţine. Şi pătrunjelul are cantităţi mari de betacaroten şi vitamina C. Pentru a profita de ambele, bea zilnic 500 ml de suc de morcov cu pătrunjel, timp de trei săptămâni.

Pătrunjelul îl poţi folosi şi sub formă de comprese cu infuzie din două căni de apă adăugate peste el. După răcire, îl strecori şi pregăteşti compresele.

Trandafirul şi crizantema limpezesc privirea

Petalele acestor flori, pe lângă frumuseţea cu care bucură privirea, au beneficiul de a înviora ochii obosiţi. Pentru aceasta, foloseşti sub formă de compresă o infuzie preparată dintr-o linguriţă de petale de trandafir şi 100 ml de apă.

În schimb, florile de crizantemă le foloseşti sub forma unei fierturi din care bei o dată pe zi, pe parcursul a trei zile. Ai nevoie de şapte grame de flori, pe care le pui în apă clocotită şi le acoperi pentru zece minute.

5 reguli pentru ochi sănătoşi

1. Nu apela la ochelari de vedere fără consult medical! 2. Renunţă la lentilele de contact dacă-ţi obosesc repede ochii! 3. Nu lucra până târziu şi încearcă să dormi şapte-opt ore pe noapte!

4. Ia o pauză de cinci minute după fiecare jumătate de oră de lucru la calculator!

5. Consumă alimente bogate în vitamine, mai ales K şi B12, broccoli, varză, mazăre, lapte, ouă, fructe de mare!

Doctor Click! vă sfătuieşte

Terapia oboselii oculare începe cu îndepărtarea cauzei şi cu scăderea suprasolicitării prin exerciţii de relaxare a musculaturii ochilor. Plantele folosite pentru această problemă sunt: afin, muşeţel, gălbenele, pătlagină, sulfină, zmeur, albăstrele.

Nu există niciun pericol să se folosească infuzii din plantele indicate în spălături oculare sau comprese, dar lichidul de infuzie trebuie strecurat cu atenţie pentru a nu introduce în sacii conjunctivali părţi de plantă care pot să rănească sau să irite conjunctiva oculară.

Click! de la cititori

Când am ochii obosiţi, obişnuiesc să fierb, trei minute, seminţe de fenicul. Folosesc mereu câte două linguriţe. Strecor ceaiul, îl răcesc, fac două comprese şi le pun pe pleoape o jumătate de oră. Carmen Gheorghiu, Târgu-Jiu