Obiceiuri zilnice care-ţi cresc speranţa de viaţă

1 2 jpg jpeg

1. Mâncarea sănătoasă

O alimentaţie echilibrată creşte speranţa de viaţă, pentru că scade riscul bolilor cardiovasculare şi de cancer. Să mănânci sănătos înseamnă să respecţi un echilibru alimentar, să mănânci alimente sănătoase, în cantităţi rezonabile. În plus, alimentele consumate trebuie să fie de bună calitate şi cât mai puţin procesate.

2. Mersul pe jos, cel puţin 30 de minute pe zi

Fie că alergi, fie că doar mergi pe jos, trebuie să faci mişcare în fiecare zi, cel puţin 30 de minute. Important este să ieşi în aer liber.

Activitatea fizică intensă sau moderată îţi asigură, printre altele, o inimă şi artere sănătoase. De asemenea, previne osteoporoza şi obezitatea.

Dar beneficiile sale nu se termina aici, sportul fiind un excelent antidepresiv natural, prin eliberarea de endorfine.

3. Controlul stresului

Stresul este unul dintre principalii factori dăunători ai sănătăţii. În cazul în care este cronic, păstrează corpul într-o continuă alertă, obosindu-l. Astfel, sistemul imunitar este afectat şi nu va mai funţiona foarte bine. Stresul poate să favorizeze şi apariţia unor boli: afecţiuni ale pielii, tulburări gastrice, dureri de spate, depresie. Alte boli sunt agravate de stres: boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet, cancer.

În plus, stresul cronic are un efect oxidativ. Cu alte cuvinte, provoacă îmbătrânirea şi moartea celulară prematură. Toate tehnicile de relaxare şi meditaţia sunt recomandate în caz de stres prelungit.

4. Respectarea unui program de somn

O altă măsură importantă este respectarea orarului de somn. Este indicat să mergi la culcare la aceeaşi oră în fiecare seară, iar dimineaţa să te trezeşti tot la aceeaşi oră, chiar şi în weekend. Un orar de somn haotic îţi dă peste cap organele corpului, iar în timp pot apărea unele afecţiuni.