Obiceiuri benefice sănătăţii oculare

1 2 jpg jpeg

Recurgi la picături numai la recomandarea medicului Pentru a te bucura de o vedere bună, ai grijă să nu aplici nimic în zona ochilor fără să ceri sfatul unui oftalmolog sau măcar al medicului de familie. Dacă îţi simţi ochii uscaţi, rezumă-te la câteva picături de ser fiziologic şi la a face pauze mai dese când lucrezi în faţa unui ecran.

Picăturile trebuie recomandate de specialist şi luate strict pe perioada de timp indicată de acesta. Dacă observi că te irită, îţi înroşesc ochii sau îţi provoacă mâncărimi, opreşte tratamentul şi reprogramează-te la doctor. Nu le lua pe aceleaşi dacă afecţiunea revine, ştiind că remediul a funcţionat prima dată.

Folosite pe termen lung, picăturile pot da dependenţă şi pot favoriza apariţia unor boli oculare.

Imediat ce simt un corp străin în ochi unii sunt tentaţi să-şi frece ochii pentru a-l face să iasă. Acest gest poate afecta vasele de sânge mici aflate în zonă. De aceea, cea mai potrivită reacţie este să aplici o compresă cu apă rece sau să-ţi clăteşti ochiul cu apă din abundenţă, pentru a îndepărta impurităţile pătrunse.

Şi dieta îţi asigură sănătatea ochilor. Sunt indicate sursele de vitamine C şi E, precum şi de zinc sau de acizi graşi Omega-3. Prin urmare, eşti ferit de boli oculare dacă din dieta nu lipsesc legumele, fructele proaspete, peştele. Dintr-un regim alimentar variat trebuie să facă parte şi citricele, nucile, verdeţurile, cerealele.

O hidratare corectă susţine vederea, deci bea apă, ceaiuri, sucuri proaspete, preparate în casă!

Privitul la televizor sau petrecerea serii în faţa telefonului mobil ori a computerului face multora un mare deserviciu: oboseşte ochii. Înceţoşarea vederii, ameţelile, greaţa sunt semnele exagerării. Cea mai bună alegere este ca înainte de a adormi să citeşti o carte sau să faci câteva exerciţii pentru ochi, după o zi în care ai stat în faţa unor diverse ecrane. Dacă nu poţi renunţa, odihneşte-ţi ochii la fiecare 20 de minute şi măreşte fontul când citeşti ceva.