Îmbătrânirea, accelerată de menopauză

1 2 jpg jpeg

Un studiu american arată că, cu cît o femeie este mai tânără când intră la menopauză, cu atât îmbătrâneşte mai repede. O altă cercetare care a fost publicată în Jurnalul American de Psihiatrie arată că insomnia poate avea acelaşi efect asupra femeilor, mai ales dacă apare o dată cu menopauza.

Cel mai adesea, menopauza apare în jurul vârstei de 51 de ani. Ovarele nu mai produc estrogeni şi progesteron.

Rezultatele unui studiu făcut la Universitatea din California sugerează că insomnia şi menopauza pot creşte riscul de contractare a anumitor boli sau de moarte prematură în rândul femeilor. Oamenii de ştiinţă au analizat un biomarker legat de îmbătrânire prin examinarea mostrelor de ADN de la peste 3.000 de femei. Aceştia au măsurat vârsta biologică a celulelor sangvine, saliva şi interiorul obrajilor pentru a explora relaţia dintre vârsta cronologică a participantelor şi vârsta lor biologică. Concluzia la care au ajuns este că menopauza accelerează îmbătrânirea celulară în medie cu 6 %.

Insomnia şi îmbătrânirea prematură

De asemenea, o altă cercetare a arătat că femeile aflate la menopauză afectate şi de insomnie sunt cu doi ani mai în vârstă din punct de vedere biologic faţă de vârsta lor cronologică, decât femeile care nu suferă de insomnie.

Simptomele menopauzei

Menopauza afectează diferit fiecare femeie în parte, dar printre cele mai ântâlnite simptome se numără bufeurile, schimbările bruşte de dispoziţie, uscăciune vaginală.

Simptomele menopauzei pot fi combătute printr-o alimentaţie sănătoasă. Nu face exces de grăsimi, hidratează-te suficient şi mănâncă multe legume şi fructe. Este importantă şi mişcarea.