Nu ignora o aluniţă suspectă; poate fi melanom! Controlul la dermatolog îţi salvează viaţa

2 alunita jpg jpeg

Speciali┼čtii dermato-venerologi ┼či oncologi trag un semnal de alarm─â c─â ├«n Rom├ónia foarte multe persoane se prezint─â la medic cu tumori cutanate ├«n stadiu avansat. Diagnosticarea timpurie a melanomului ├«┼úi poate salva via┼úa!

Asocia┼úia Rom├ón─â pentru Cancere Rare a sus┼úinut webinarul Share Experience, cu tema Melanomul ÔÇô tratament ├«n echip─â, iar speakeri au fost speciali┼čti ├«n s─ân─âtate din Rom├ónia - Violeta Astratinei, pre┼čedinta Melanom Rom├ónia, Dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie ┼či Dr. Raluca Patru, medic oncolog.

Melanomul este o form─â de cancer de piele. De┼či reprezint─â mai pu┼úin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsbil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat.

De ce se am├ón─â controlul la medicul specialist ┼či, prin urmare, vorbim ├«n Rom├ónia despre diagnosticarea tardiv─â? Afl─âm de la dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie c─â ├«n cele mai multe cazuri persoanele nu realizau c├ót de grav─â este acea leziune modificat─â. Recunoa┼čterea leziunilor ├«ntr-un moment timpuriu este esen┼úial─â.

O persoan─â care dezvolt─â melanom prezint─â anumi┼úi factori de risc: culoarea pielii (pielea deschis─â la culoare e predispus─â arsurilor solare ┼či prezint─â un risc mai mare de a dezvolta melanom), persoanele care au mai mult de 50 de aluni┼úe pe corp sau persoanele care au aluni┼úe cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen.

De asemenea, conteaz─â ┼či istoricul din familie (dac─â mama/tata sau alt─â rud─â de s├ónge a avut un cancer de piele) sau chiar istoriul personal de melanom. ÔÇ×Ace┼čtia sunt factori pe care nu putem s─â-i influen┼ú─âm, dar putem sa modific─âm un factor care cre┼čte foarte mult riscul de melanom: expunerea la radia┼úiile ultraviolete ┼či aici vorbim ┼či de solar, dar ┼či de expunerea la soare. Expunerea intermitent─â la soare este cea mai riscant─â ┼či cre┼čte riscul de melanom: de exemplu o vacan┼ú─â la mare

dup─â ce o bun─â perioad─â de timp am lucrat de acas─â sau de la birou ┼či nu ne-am expus la soare. Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie s─â fie f─âcut─â ├«n condi┼úii de siguran┼ú─â: folosim cremele de fotoprotec┼úie (UVB ┼či UVA), ├«mbr─âc─âmintea care s─â acopere pielea, c─âut─âm umbra ajut├óndu-ne de p─âl─ârii ┼či umbrele, dar suntem aten┼úi ┼či la protec┼úia ochilorÔÇ× recomand─â dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie.  

Cum recuno┼čti o leziune suspect─â ┼či c├ónd s─â mergi la dermatolog?

Dr. Mara Mihai spune că trebuie să fim atenţi la următoarele cinci aspecte ca să depistam din timp o leziune suspectă. Dacă ai observat oricare dintre aceste schimbări este foarte important să nu amâni un control la medicul dermatolog:

  • ai o leziune, iar dac─â trasezi axele longitudinal ┼či transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
  • marginile neregulate sunt un semnal de alarm─â;
  • mai mult de dou─â culori ├«ntr-o leziune pot s─â fie un semnal de alarm─â;
  • diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
  • dac─â aluni┼úa s-a schimbat ├«n culoare, dimensiune ┼či a devenit asimetric─â.

Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate s─â pun─â un diagnostic corect.  ÔÇ×Dermatoscopia nu e o simpl─â examinare cu lupa, ci un examen de microscopie realizat pe viu, f─âr─â substan┼úe de contrast care permite medicului s─â observe anumite elemente ├«n aluni┼úe, care nu se pot observa cu ochiul liberÔÇ× explic─â dr. Mara Mihai.

Dup─â ce medicul dermatolog constat─â c─â leziunea este suspect─â, urm─âtorul pas este realizarea unei biopsii ┼či, ├«n urma unor investiga┼úii suplimentare se va face stadializarea tumorii, interven┼úia chirurgical─â ┼či urmarea unui tratament recomandat de specialist. Pentru c─â riscul de a dezvolta un alt cancer de piele ├«n urm─âtorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie s─â efectueze cu regularitate controalele de rutin─â.  

Atunci c├ónd pacientul ajunge la medicul oncolog, ┼čansele de curabilitate sunt mult mai reduse, deoarece ├«nseamn─â c─â tumorile au fost depistate ├«ntr-un stadiu avansat (stadiul 3 sau 4), avertizeaz─â dr. Raluca P─âtru, medic oncolog. ÔÇ×├Än aceste situa┼úii, rolul esen┼úial ├«n managementul pacientului ├«l are oncologul. Cu c├ót avem o implicare mai mare a ganglionilor sau prezen┼úa de metastaze la distan┼ú─â cu at├ót boala este ├«ntr-un stadiu mai avansat. Supravie┼úuirea pacientului este mai scurt─â, iar pentru stadiile 4 cu metastaze multiple supravi┼úuirile la 5 ani scad sub 20%ÔÇ× explic─â medicul oncolog.

Tratamentul specific oncologic se administreaz─â cu dou─â scopuri:

  • Adjuvant, cu scopul de a preveni o recidiv─â dup─â o interven┼úie chirurgical─â
  • ├Än context metastatic c├ónd sunt leziuni inoperabile ┼či atunci tratamentul are scopul de a opri boala din evolu┼úie ┼či a reduce dimensiunile tumorilor.

ÔÇ×Dac─â ne referim la stadiile de boal─â unde tumora a fost excizat─â ┼či e demonstrat─â prezen┼úa invaziei ganglionare sau ├«n cazul metastazelor, tratamentele adjuvante recomandate sunt imunoterapia ┼či terapiile ┼úintiteÔÇ× spune medicul oncolog care aminte┼čte c─â ├«n Rom├ónia nu avem ghiduri, dar avem protocoale de prescriere a medicamentelor ┼či de rambursare a acestor tratamente.

ÔÇ×Avem aprobate foarte multe tratamente adjuvante pe partea de tratamente sistemice. Imunoterapia e complet aprobat─â ┼či rambursat─â ├«n Rom├ónia. Mai sunt dou─â combina┼úii de teraii ┼úintite care nu sunt rambursate momentan ├«n Rom├ónia, dar aceste dou─â variante sunt alternativele la o alt─â terapie inclus─â deja ├«n programul na┼úonalÔÇ× afl─âm de la medicul oncolog.