Cum tratezi vara tenul cu acnee
Tenul acneic trebuie curăţat de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu mare atenţie. Este recomandat un gel de curăţare sau un demachiant special pentru tenul cu probleme, care să îndepărteze şi excesul de grăsimi de la suprafaţa pielii, care agravează acneea.
Crema cu factor de protecţie, obligatorie
Probabil ai auzit că soarele este indicat persoanelor cu ten acneic, însă dermatologii spun că nu este deloc aşa. Într-adevăr, în primă fază razele soarelui ajută la uscarea coşurilor, însă, în acest timp, riscul de agravare a afecţiunii creşte.
De aceea, pe perioada verii, este foarte important să foloseşti o cremă cu factor de protecţie SPF de minimum 30. Alege un produs care nu conţine ulei şi este noncomedogenic (care nu închide porii). Nu uita să aplici crema cu SPF cu 20 de minute înainte să ieşi din casă.
Evită machiajul
Un alt pas din abecedarul îngrijirii tenului cu acnee în perioada verii este renunţarea la machiaj. Produsele de machiaj, sub acţiunea căldurii, pot irita şi înroşi mai rău decât de obicei tenul acneic. Aplică doar o cremă cu protecţie solară atunci când ieşi din casă. În cazul în care alegi să aplici fond de ten, alege unul pentru ten acneic.
Seara, ai grijă să te demachiezi foarte bine. În urma unor studii s-a demonstrat că formele uşoare şi medii de acne s-au ameliorat cu 40% la persoanele care s-au demachiat corect.
Oţet din mere, tonic
Ai grijă, de asemenea, ca în fiecare dimineaţă, dar şi seara, cu 20-30 de minute înainte de culcare, să foloseşti un tonic pentru ten. Cel mai bine este să alegi unul natural, preparat în casă.
Pui 3 linguri de oţet de mere într-o cană, peste care torni 4 linguri de apă. Cu amestecul obţinut, tamponezi coşurile. Această loţiune tonică echilibrează ph-ul pielii şi elimină sebumul în exces.
Aplică măşti calmante
O mască din albuş de ou are efect calmant şi reduce roşeaţa. Spală-te pe faţă cu apă şi cu săpun, apoi aplică masca din albuş. Ca să o obţii, ai nevoie de un ou. Separi albuşul de gălbenuş, apoi baţi un pic albuşul, după care aplici pe faţă, cu ajutorul unei dischete demachiante. Laşi să acţioneze 10 minute, după care clăteşti bine.
Atenţie şi la alimentaţie
Ai grjă să bei 2 litri de apă zilnic, căci favorizează eliminarea toxinelor din organism. Totodată, consumă alimente bogate în vitamina A, care reglează producerea de sebum şi are efect antioxidant.
Această vitamină ajută şi la refacerea ţesuturilor pielii afectate de coşuri. O găseşti în alimente precum morcovii, piersicile, salata verde, spanacul, pepenele galben şi cartofii dulci.
Castravetele, rol protector
O mască calmantă, indicată după o zi toridă de vară, este cea obţinută din castravete, miere, fulgi de ovăz şi zeama de la o lămâie. Ai nevoie de un castravete potrivit, pe care îl pasezi cu blenderul, apoi pui într-un bol.
Adaugi zeama de la lămâie, 2 linguri de miere şi o lingură de fulgi de ovăz şi amesteci până se omogenizează. Apoi aplici pe zonele cu probleme, un sfert de oră. Clăteşti cu apă călduţă.
SFAT: Nu te spăla pe faţă cu apă fierbinte sau foarte rece, căci poate înrăutăţi acneea. Nu stoarce coşurile, căci vei rămâne cu cicatrici.