Cum te vopseşti corect acasă
Citeşte ambalajul produselor pentru vopsit şi nu evita atenţionările care spun că ingredientele chimice din compoziţie pot cauza de la banale iritaţii de piele până la anumite tipuri de cancer.
Vopseaua naturală, opţiune mai puţin nocivă
Indiferent ce produs pentru colorarea părului vezi în comerţ, mai toate promit o acoperire perfectă a firelor albe. Nu este chiar aşa. Unele au putere mai mare de colorare şi efectul durează mai mult faţă de altele. Din păcate, o vopsea permanentă şi cu capacitate maximă de acoperire are cele mai multe ingrediente toxice pentru păr şi organism.
Optează în locul lor pentru vopseluri precum cele pe bază de henna. Deşi au efect temporar, adică se pot şterge după doar câteva spălări, nu afectează sănătatea firului de păr şi nu dăunează sănătăţii în general.
Pregăteşte-ţi dinainte ustensilele
Înainte de a începe vopsirea părului, asigură-te că ai la-ndemână câteva lucruri necesare, care nu se găsesc în cutia cu colorant.
Perie.Chiar dacă ai părul scurt, o perie deasă şi cu perii scurţi te va ajuta să acoperi cu vopsea toate firele albe.
Dispozitive de prins părul. Fie că foloseşti agrafe, clame sau, cel mai bine, cleşti de păr, aceştia te vor ajuta să separi şuviţele acoperite de vopsea de cele neacoperite.
Pieptăn cu coadă. Este un instrument folositor pentru împărţirea părului în mai multe zone, ca să distribui uniform vopseaua pe păr. Apoi piepteni părul, ca să acoperi toate firele.
Prosoape închise la culoare.Aşază un prosop pe umeri, ca să nu-ţi murdăreşti hainele. De asemenea, tot cu un prosop poţi să ştergi petele de vopsea de pe piele.
Loţiune tonică pe bază de alcool.Cu acest produs îndepărtezi mai uşor petele de vopsea de pe piele, dar şi de pe chiuvetă, gresie şi alte zone murdărite.
Ceas.Ca să fii sigură că menţii pe păr vopseaua cât e nevoie, trebuie să ai lângă tine şi un ceas.
Ce nuanţe alegi, în funcţie de pigmentul pielii
· Dacă pielea ta este deschisă, evită tonurile de maro şi brunet. Acest tip de piele este predispus la roşeaţă, iar părul închis la culoare accentuează acest efect, evidenţiind chiar zonele cu probleme. Mizează pe culori castaniu-deschis sau nuanţe tip miere.
· Pentru tenul măsliniu sunt contraindicate vopselurile roşietice sau ruginii, pentru că acestea fac ca pielea să pară portocalie sau, mai rău, pământie. Încearcă nuanţe din categoria mahon, pentru că „îndulcesc” pigmentul pielii. Ia în considerare produse care oferă mai multă strălucire părului, ca să oferi un plus de luminozitate tenului.
Sfatul specialistului
Rodica Damian, salon Coquette, Ploieşti, 0722.553.896
Mai întâi, se face testarea vopselei în spatele urechii, pentru a identifica dacă pielea suportă substanţele şi nu este prea sensibilă. Sunt necesare minimum 12 ore după ce s-a făcut testarea. Vopseaua se amestecă bine 2-3 minute, într-un vas de plastic sau de sticlă, nici într-un caz de metal, pentru că oxidează. Se aplică mai întâi la rădăcină, nu înainte de face cărări subţiri şi de a împărţi părul în şuviţe. Dacă părul crescut este în proporţie de 80-90% alb, vopseaua se aplică mai întâi la rădăcină, se lasă 20 de minute, apoi se aplică pe toată lungimea firului de păr. Ca să prindă bine pe firele de păr alb, trebuie folosit oxidantul cel mai slab, de 3%, după care se mai stă cu vopseaua pe păr 20 de minute. Vopseaua se aplică dinspre frunte către ceafă, masând uşor pielea scalpului până la acoperirea completă a părului. La final, părul se spală foarte bine cu un şampon pentru păr vopsit şi se aplică un tratament potrivit tipului de păr.
Bine de ştiut!
· Femeile însărcinate, mai ales cele care se află în primul trimestru de sarcină nu ar trebui să se vopsească, pentru că substanţele chimice sunt absorbite de corp şi, deci, pot ajunge la făt.
· Dacă nu se face testarea vopselei înainte, există riscul să apară reacţii iritative pe corp sau la nivelul feţei, precum umflarea feţei şi a ochilor. De asemenea, pot apărea crize de astm bronşic.