Cum te poate îmbolnăvi somnul insuficient

1 2 jpg jpeg

Potrivit unor studii în domeniu, circa 90% dintre cei afectaţi de insomnii se confruntă şi cu alte probleme de sănătate:

Afecţiuni ale inimii O problemă destul de des întâlnită la cei care nu dorm suficient este hipertensiunea arterială. Un studiu a arătat că bărbaţii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai crescut de a suferi de hipertensiune arterială, spre deosebire de ceilalţi.

La cercetarea făcută de Şcoala de Medicină Harvard au luat parte aproape 800 de voluntari trecuţi de 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioadă de trei ani şi jumătate.

Dacă ai obiceiul să dormi mai puţin de 6 ore pe noapte, ai un risc mai mare de obezitate, din cauza secreţiei ridicate de cortizol, hormonul stresului. Persoanele afectate au o poftă de mâncare mai mare, astfel încât ajung să le fie foame mai des, să consume aliemente hipercalorice şi să se îngraşe.

Insomniile repetate te pot face vulnerabil în faţa infecţiilor, deoarece scad imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dacă dormi frecvent mai puţin de 6 ore pe noapte, eşti de 4 ori mai predispus la răceli şi gripă, cât şi la alte infecţii.

Persoanele care au probleme cu somnul frecvent sunt de 6 ori mai predispuse diabetului de tipul 2 , arată un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că odihna insuficientă poate duce la eliberarea de insulină, respectiv la creşterea nivelului acesteia în sânge, favorizând apariţia diabetului.

Depresie

O altă problemă cu care se pot confrunta persoanele insomniace este depresia. Un studiu efectuat în 2005 în SUA a arătat că persoanele care sufereau de depresie şi anxietate dormeau mai puţin de 6 ore pe noapte.

Ten cu probleme

Lipsa somnului poate duce şi la apariţia îmbătrânirii premature, de aceea te poţi confrunta cu riduri. Când nu dormi suficient, este afectată producţia de colagen, responsabil de elasticitatea pielii.