Cum se poate scăpa de vergeturi

1 2 jpg jpeg

Vergeturile apar iniţial sub forma unor linii roşii, care, în timp, se decolorează şi devin alb-sidefii. Cu cât sunt mai vechi, cu atât „ştergerea“ lor este mai dificilă. La fel ca şi cicatricele, fără intervenţie chirurgicală, acestea nu pot dispărea complet.

Ce sunt de fapt vergeturile? „Sunt leziuni ale pielii, care apar din cauza unor factori cutanaţi şi mecanici ce provoacă întinderea bruscă a pielii. Se produc astfel ruptura fibrelor elastice epidermice şi reducerea colagenului“, spune medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Primele vergeturi apar la pubertate

Vergeturile apar odată cu schimbările corpului din timpul pubertăţii. De aceea, este important să le prevenim din timp. Consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi ajută la hidratarea pielii şi menţine elasticitatea ei.

Dacă ai pielea uscată, aplică pe tot corpul, după fiecare duş, loţiuni hidratante şi nutritive. Acordă mai multă atenţie zonelor cu probleme, unde se depozitează grăsimea: la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor şi al feselor (dar şi partea superioară a braţelor şi gambele).

Uleiurile cu glicerină reduc semnele

Atât la femei, cât şi la bărbaţi, schimbarea în greutate poate duce la apariţia vergeturilor. Dietele drastice de slăbire sau creşterea bruscă în greutate pot avea drept urmări inesteticele vergeturi. Cel mai mare „duşman“ al pielii este perioada de sarcină, când se măreşte volumul, ceea ce duce la suprasolicitarea pielii, în special din zona abdomenului.

Vergeturile apar în ultimul trimestru de sarcină, dar sunt mai vizibile după naştere, când pielea îşi revine la normal. Aplică la fiecare spălare creme cu extracte de placentă vegetală şi siliciu sau abrazive, pentru a îndepărta celulele moarte.

După exfoliere, fă masaje în locurile afectate cu loţiuni pe bază de vitamina A acidă şi uleiuri care conţin vaselină sau glicerină. Ajută mult la diminuarea semnelor date de vergeturi.

În funcţie de vechimea lor, tratamentul vergeturilor poate da rezultate foarte bune sau poate doar să mai şteargă din ele. Vestea bună este că cele roşii se pot trata. Vestea rea este că vergeturile mature, de culoare alb-sidef, nu răspund atât de bine tratamentelor. Semnele rămân, dar nu mai sunt atât de vizibile.

Laserterapia, inamicul vergeturilor albe

Ca să refaci textura pielii, poţi opta pentru cremele antivergeturi, care conţin alantoină, acid glicolic, colagen, elastină, alfa hidroxi-acizi şi aloe vera. Peelingul chimic şi dermabraziunea au eficienţă mare în cazul vergeturilor tinere.

Dacă semnele sunt adânci şi vechi, atunci intervenţiile chirurgicale mai pot reface aspectul pielii. Dermatologul îţi va recomanda tipul de intervenţie după ce constată ce tip de vergeturi ai.

Preţul pentru peeling chimic şi abraziune dermică poate pleca de la 100–150 de euro. Tratamentele complexe, cum sunt laserterapia sau radiofrecvenţa, durează câteva şedinţe. Preţul se stabileşte în funcţie de suprafaţa zonei de tratat.

O intervenţie antivergeturi cu ajutorul laserului poate ajunge până la 1.500 de euro.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Oana Clătici, medic primar dermatovenerolog, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

2 jpg jpeg

Radiofrecvenţa reduce vergeturile vechi

În ultimii ani, terapiile laser şi radiofrecvenţa sunt cele mai promiţătoare pentru tratamentul vergeturilor.

1. Laserterapia poate estompa vergeturile, dar la ora actuală nu există nicio metodă care să facă să dispară total vergeturile, lăsând în acel loc o piele cu aspect normal.

2. Ultrasunetele – Terapia cu radiofrecvenţă – Accent XL – acţionează prin încălzirea dermului profund (care conduce la remodelarea fibrelor de colagen şi la întinderea acestora, precum şi la stimularea sintezei de colagen şi de fibre elastice) şi creşterea drenajului lichidelor extracelulare şi a toxinelor.

Are loc reducerea profunzimii şi dimensiunilor vergeturilor, concomitent cu reducerea circumferinţei zonelor tratate.

3. Mezoterapie virtuală – se introduce elastină în derm, iar vergeturile sunt estompate.

INFO: Vergeturile afectează peste o femeie din patru.