Cum s─â ne protej─âm dantura de alimentele care coloreaz─â

1 2 jpg jpeg

Alimentele de toate zilele printre care ┼či celebra cea┼čc─â de cafea nu fac cas─â bun─â cu albul imaculat al din┼úilor. Anumite b─âuturi coloreaz─â din┼úii ┼či produc microcavit─â┼úi ├«n smal┼úul dentar ├«n care substan┼úele colorante din produsele consumate ader─â mult mai u┼čor.

Chiar dac─â ai reu┼čit s─â comba┼úi efectul nepl─âcut al cariilor, trebuie s─â acorzi o aten┼úie sporit─â alimenta┼úiei tale, pentru a te bucura de un z├ómbet frumos ┼či s─ân─âtos.

sta nu ├«nseamn─â nu mai trebuie s─â bei cafea, vin ro┼ču s─âu s─â m─ân├ónci alimente ce con┼úin mai ales coloran┼úi naturali precum este sfecla sau strugurii negri.

Băuturile care colorează dinţii

Aici bine├«n┼úeles ne referim la cafea, ceaiul verde, vinul ┼či chiar sucurile proaspete din fructe precum afinele, coac─âzele, sfecla ro┼čia sau anumite citrice. ┼×i b─âuturile carbogazoase produc ├«n smal┼úul dentar microcavit─â┼úi ├«n acre substan┼úele colorante ader─â foarte bine chiar.

Chiar dac─â ast─âzi exist─â numeroase tehnici pentru a ne bucura de un alb imaculat ┼či o dantur─â perfect─â, ┼či aici men┼úion─âm fa┼úele dentare, coroanele dentare sau chiar procedeul de albire, solu┼úia cea mai indicat─â nu este aceea de a renun┼úa la alimentele care ├«┼úi plac ci s─â ai grij─â s─â evi┼úi apari┼úia cariilor ┼či s─â beneficiezi de o igien─â oral─â corespunz─âtoare.

Folose┼čte cu ├«ncredere paiul

De┼či pare stupid la prima strigare s─â bei cafeaua sau ceaiul cu paiul, este una dintre cele mai bune solu┼úii pentru a-┼úi proteja dantura.

Nu este un moft acest obicei ci o necesitate, care în timp te va ajută să realizezi că este o alegere bună ce îţi va păstra dantura sănătoasă

Brânza îţi protejează dantura

Da, ai citit bine, consumul periodic de br├ónz─â ├«┼úi va proteja dantura de acizi datorit─â faptului c─â reduce nivelul pH-ului ┼či ├«┼úi ofer─â un aport semnificativ de calciu, proteine ┼či fosfor, substan┼úe necesare pentru o dantur─â s─ân─âtoas─â. A┼ča se explic─â oarecum de ce francezii asociaz─â vinul cu br├ónzeturile, acestea din urm─â protejeaz─â dantura de coloran┼úii din vin.

Cl─âte┼čte-te cu ap─â ori de c├óte ori ai ocazia

Oric├ót de mult te-ai chinui exist─â alimente care nu po┼úi s─â le evi┼úi, fiind alegeri s─ân─âtoase care totu┼či p─âteaz─â dantura, astfel c─â ├«n acest caz se recomand─â cl─âtirea cu ap─â a gurii dup─â consumarea lor. Po┼úi apela la apa de gur─â s─â o folose┼čti de fiecare dat─â dup─â ce ai m├óncat ceva. ├Än felul acesta vei men┼úine o igien─â oral─â corespunz─âtoare ┼či te vei bucura de o respira┼úie proasp─ât─â timp ├«ndelungat.

În acest caz de referim bineînţeles la fructele de pădure, o veritabilă sursă de antioxidanţi ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta indiferent de anotimp.

Avantajul gumei de mestecat

├Än cazul folosirii ei imediat dup─â mas─â ┼či pentru un maxim de 5-8 minute, aceasta poate ├«nlocui par┼úial periajul, deoarece prin stimulare fluxului salivar ajut─â la cur─â┼úarea limbii ┼či a danturii.

Folosita pentru o scurta perioada imediat dupa masa, guma de mestecat inlocuieste partial periajul, spaland dintii prin stimularea fluxului salivar si curatandu-i prin miscarile limbii si ale obrajilor.

Nu uita de periajul profesional ┼či de air-flow

Air-flow-ul este un procedeu prin care cu ajutorul unui jet de ap─â cu bicarbonat se cur─â┼ú─â microdpeunerile de pe suprafa┼úa smal┼úului, acesta se face ├«n cabinetul de stomatologie ┼či al recomandarea mecidului specialist.

┼×i periajul profesional face parte din aceia┼či categorie ca ┼či air-flo-ul.

Fibrele, ajutorul danturii frumoase

At├ót fructele c├ót ┼či legumele bogate ├«n fibre, datorit─â efectului mecanic ajut─â la cura┼úarea danturii tot prin stimularea fluxului de saliva. Proteinele, pe alt─â parte ajut─â la protejarea smal┼úului. Iar fierul din legumele verzi vor oferi smal┼úului o barier─â prtectoare ├«mpotriva acizilor. Deci iat─â de ce ai nevoie de o alimenta┼úie s─ân─âtoas─â ┼či echilibrat─â, efectele ei fiind vizibile inclusiv asupra danturii.