Cum să ne protejăm dantura de alimentele care colorează

1 2 jpg jpeg

Alimentele de toate zilele printre care şi celebra ceaşcă de cafea nu fac casă bună cu albul imaculat al dinţilor. Anumite băuturi colorează dinţii şi produc microcavităţi în smalţul dentar în care substanţele colorante din produsele consumate aderă mult mai uşor.

Chiar dacă ai reuşit să combaţi efectul neplăcut al cariilor, trebuie să acorzi o atenţie sporită alimentaţiei tale, pentru a te bucura de un zâmbet frumos şi sănătos.

sta nu înseamnă nu mai trebuie să bei cafea, vin roşu său să mănânci alimente ce conţin mai ales coloranţi naturali precum este sfecla sau strugurii negri.

Băuturile care colorează dinţii

Aici bineînţeles ne referim la cafea, ceaiul verde, vinul şi chiar sucurile proaspete din fructe precum afinele, coacăzele, sfecla roşia sau anumite citrice. Şi băuturile carbogazoase produc în smalţul dentar microcavităţi în acre substanţele colorante aderă foarte bine chiar.

Chiar dacă astăzi există numeroase tehnici pentru a ne bucura de un alb imaculat şi o dantură perfectă, şi aici menţionăm faţele dentare, coroanele dentare sau chiar procedeul de albire, soluţia cea mai indicată nu este aceea de a renunţa la alimentele care îţi plac ci să ai grijă să eviţi apariţia cariilor şi să beneficiezi de o igienă orală corespunzătoare.

Foloseşte cu încredere paiul

Deşi pare stupid la prima strigare să bei cafeaua sau ceaiul cu paiul, este una dintre cele mai bune soluţii pentru a-ţi proteja dantura.

Nu este un moft acest obicei ci o necesitate, care în timp te va ajută să realizezi că este o alegere bună ce îţi va păstra dantura sănătoasă

Brânza îţi protejează dantura

Da, ai citit bine, consumul periodic de brânză îţi va proteja dantura de acizi datorită faptului că reduce nivelul pH-ului şi îţi oferă un aport semnificativ de calciu, proteine şi fosfor, substanţe necesare pentru o dantură sănătoasă. Aşa se explică oarecum de ce francezii asociază vinul cu brânzeturile, acestea din urmă protejează dantura de coloranţii din vin.

Clăteşte-te cu apă ori de câte ori ai ocazia

Oricât de mult te-ai chinui există alimente care nu poţi să le eviţi, fiind alegeri sănătoase care totuşi pătează dantura, astfel că în acest caz se recomandă clătirea cu apă a gurii după consumarea lor. Poţi apela la apa de gură să o foloseşti de fiecare dată după ce ai mâncat ceva. În felul acesta vei menţine o igienă orală corespunzătoare şi te vei bucura de o respiraţie proaspătă timp îndelungat.

În acest caz de referim bineînţeles la fructele de pădure, o veritabilă sursă de antioxidanţi ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta indiferent de anotimp.

Avantajul gumei de mestecat

În cazul folosirii ei imediat după masă şi pentru un maxim de 5-8 minute, aceasta poate înlocui parţial periajul, deoarece prin stimulare fluxului salivar ajută la curăţarea limbii şi a danturii.

Folosita pentru o scurta perioada imediat dupa masa, guma de mestecat inlocuieste partial periajul, spaland dintii prin stimularea fluxului salivar si curatandu-i prin miscarile limbii si ale obrajilor.

Nu uita de periajul profesional şi de air-flow

Air-flow-ul este un procedeu prin care cu ajutorul unui jet de apă cu bicarbonat se curăţă microdpeunerile de pe suprafaţa smalţului, acesta se face în cabinetul de stomatologie şi al recomandarea mecidului specialist.

Şi periajul profesional face parte din aceiaşi categorie ca şi air-flo-ul.

Fibrele, ajutorul danturii frumoase

Atât fructele cât şi legumele bogate în fibre, datorită efectului mecanic ajută la curaţarea danturii tot prin stimularea fluxului de saliva. Proteinele, pe altă parte ajută la protejarea smalţului. Iar fierul din legumele verzi vor oferi smalţului o barieră prtectoare împotriva acizilor. Deci iată de ce ai nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, efectele ei fiind vizibile inclusiv asupra danturii.