Cum să îngrijeşti unghiile casante

1 2 jpg jpeg

Unghiile noastre pot fi afectate de 3 mari probleme: fragilitatea, strierea sau pătarea. Cele mai frecvente cauze ale unghiilor fragile, casante, sunt: îmbătrânirea, spălările frecvente pe mâini şi expunerea la produsele menajere de curăţire. Şi lacul de unghii poate avea o contribuţie.

Unghiile casante pot fi tari sau moi. Cele tari sunt, cel mai frecvent, rezultatul deshidratării, cele moi al muierii excesive în apă. Apa poate face unghiile să se dilate şi, apoi, să se contracte, iar în cele din urmă, să devină casante.

Alege să mănânci câte puţin din toate

Unghiile casante pot fi rezultatul anumitor alimente care lipsesc din dieta ta – sau, dimpotrivă, a excesului de anumite nutrimenţi. Ţine o dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale.

Foloseşte acetonă mai rar

Dizolvanţii de ojă pe bază de acetonă pot să usuce unghiile sensibile. Dacă unghiile tale au devenit casante, alege un dizolvant fără acetonă.

Protejează-ţi mâinile la treburile casnice

Dacă speli vasele zilnic, cumpără mănuşi menajere, care îţi vor feri unghiile de produsele de curăţire şi de apă. Eventual, poţi să le dublezi cu o pereche de mănuşi din bumbac, puse pe sub cele din cauciuc. Acestea vor absorbi transpiraţia şi vor proteja unghiile şi mai bine.

Renunţă la unghiile lungi pentru o vreme

Până când unghiile vor redeveni rezistente, taie-le. Unghiile lungi se crapă, se agaţă şi se rup mai uşor. Este preferabil să le tai după baie, când sunt mai moi şi se rup mai greu.

Atenţie!

Este posibil ca unghiile casante să fie semnul lipsei de calciu. Dacă dieta ta nu include 3 porţii de lapte, brânză sau iaurt pe zi, este posibil să ai nevoie un supliment cu calciu. Carenţa de calciu în organism este una dintre cauzele care fac unghiile

Hidratează-ţi pielea mâinilor

Aplică o cremă hidratantă pe mâini şi pe unghii, după fiecare spălat şi şters. Crema va menţine umiditatea, împiedicând uscarea mâinilor şi a unghiilor. Ţine la îndemână tubuleţe cu cremă (lângă chiuveta de acasă, în poşetă, în sertarul biroului) astfel încât să le poţi aplica după fiecare spălat.

Cremele hidratante se găsesc într-o mare varietate de mirosuri şi compoziţii. Alege una al cărei miros te încântă, fiindcă astfel vei fi mai tentată să o foloseşti des.

Sfat

Cere sfatul medicului în caz că unghiile au un aspect anormal sau pielea din jurul unghiilor este umflată. De asemenea, ai nevoie de un consult medical dacă observi o modificare inexplicabilă a culorii unghiilor, dacă unghiile te dor sau sunt excesiv de sensibile sau îţi dau senzaţia că se desprind.