Cum ne protejăm aluniţele de razele soarelui

1 2 jpg jpeg

Expunerea la soare poate avea numeroase efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn şi stimularea producţiei de vitamină D, până la îmbunătăţirea stării de spirit. Există, însă, şi cealaltă parte a monedei, şi anume efectele nedorite. De fiecare dată când razele soarelui ne ating pielea, se produce un pigment, melanină, care are rol de protecţie.

Rezultatul este apariţia mult doritului bronz, care reprezintă în fapt un răspuns de apărare al pielii în faţa soarelui, atenţionează medicii specialişti. În momentul în care apare bronzul, înseamnă că ne-am expus excesiv la soare şi razele UV au avut un efect asupra AND-ului celular, care, progresiv, îşi pierde capacitatea de regenerare normală.

Cea mai sigură metodă de a ne proteja aluniţele este să evităm expunerea la soare în timpul zilei între orele 11 şi 16, atunci când potenţialul negativ al radiaţiilor UV este maxim. Dacă nu dorim să renunţăm de tot la zilele de plajă, este recomandat să aplicăm creme de protecţie solară cu SPF de minim 30.

„Protecţia solară pe durată întregii zile este foarte indicată deoarece razele UVA, puţin percepute în mod direct deoarece nu ard pielea, sunt prezente pe tot parsursul zilei şi au potenţial cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina la rândul ei se poate reflecta de pe diverse suprafeţe, cum ar fi nisip, zăpadă, apă sau ciment, astfel încât, chiar dacă ne aflăm la umbră, radiaţiile UV pot încă să ne deterioreze pielea şi, implicit, aluniţele. Episoadele repetate de arsuri solare în timpul copilăriei vor creşte şansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate şi, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importantă”, spune doctor Laurenţiu Vlădău.

În afară de riscul de a provoca cancer de piele, expunerea în exces la soare înseamnă, de asemenea, favorizarea apariţiei de riduri, pistrui, subţierea pielii şi a vaselor de sânge dilatate. Aşadar, protecţia solară este importantă atât din punct de vedere medical, cât şi estetic.

Cum ne protejăm aluniţele

Pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat să ne adăpostim la umbră în intervalul de maximă intensitate a razelor UV şi să ne acoperim cu o pălărie cu boruri lărgi, să folosim cremă de protecţie solară şi ochelari de soare. Este recomandată utilizarea unei creme cu indice de protecţie SPF30 + cu 20 de minute înainte de a ieşi afară, precum şi reaplicarea la două ore, în cazul în care nu putem evita expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată.

„Este esenţial ca cei mici să fie şi ei protejaţi de soare,, o atenţie deosebită fiind necesară în cazul utilizării cremelor de protecţie solară la copiii sub un an. Cel mai bine este ca cei mici să eviste expunerea directă la soare şi să rămână la umbră, îmbrăcămintea adecvată şi o pălărie fiind principalul mijloc de protecţie. Pielea bebelusilor poate fi afectată de produsele de protecţie solară, astfel că este indicat ca produsul să fie testat mai întâi pe o suprafaţă mică de piele”, recomandă doctor Laurenţiu Vlădău (specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie).

Acoperirea aluniţelor cu plasturi este pentru a le proteja este o măsură cu practicabilitate limitată, cu toate că unele persoane aleg să o adopte. Atunci când suntem la plajă sau ştim că vom petrece mai mult timp în soare, se poate opta pentru costume de baie protectoare speciale care blochează razele UV, mai ales atunci când este vorba despre copii, sau haine lejere, subţiri, dar care acoperă o suprafaţă cât mai mare a corpului.

Prin luarea de măsuri pentru a evita arsurile solare se poate ajunge la un echilibru între a reduce riscul de cancer de piele şi a ne bucura de efectele benefice ale soarelui. Dacă vă doriţi să ţineţi sunt observaţie numărul aluniţelor de pe corp şi evoluţia lor, cartografierea acestora este cea mai eficientă metodă de monitorizare. Amintiţi-va, cu cât este cancerul de piele mai devreme detectat, cu atât mai mari sunt şansele de a fi vindecat.