Cearc─ânele: de ce apar ┼či cum pot fi corectate. Sfatul medicului

O problem─â frecvent─â cu care se confrunt─â b─ârba┼úii ┼či femeile, indiferent de v├órst─â, sunt cearc─ânele. Este bine de ┼čtiut care sunt cauzele apari┼úiei lor, dar ┼či ce modalit─â┼úi de a le trata exist─â.

image

Cearc─ânele pot fi ad├ónci, vine╚Ťii sau sub forma unor cercuri negre ├«n jurul ochilor ┼či trebuie diferen╚Ťiate de pungile de sub ochi, care sunt cauzate de pierderea tonusului muscular.

Cearc─ânele fac ca persoana ├«n cauz─â s─â par─â mai ├«n v├órst─â ┼či dau un aspect permanent de oboseal─â. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explic─â de ce apar cearc─ânele ad├ónci, pigmentate, vasulare sau structurale ╚Öi cum pot fi ele nivelate cu ajutorul tratamentelor minim invazive de ultim─â genera╚Ťie.

ÔÇ×Cearc─ânele ad├ónci ╚Öi cercurile negre din jurul ochilor apar mai frecvent la persoane ├«n v├órst─â, oameni care au o predispozi╚Ťie genetic─â (hiperpigmentare periorbital─â) sau au tonuri mai ├«nchise ale pielii. De╚Öi oboseala poate p─ârea cea mai logic─â explica╚Ťie, exist─â o serie de factori care pot contribui la apari╚Ťia acestei probleme. ├Än cele mai multe cazuri, ele nu reprezint─â un motiv de ├«ngrijorare, iar cearc─ânele ad├ónci ╚Öi vine╚Ťii pot fi cu u╚Öurin╚Ť─â tratate cu ajutorul unor proceduri minim invaziveÔÇŁ, explic─â medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Cite┼čte ┼či: 7 obiceiuri care te imbatranesc prematur

Cele mai frecvente cauze ale apariţiei cearcănelor

Exist─â o serie de factori care contribuie la apari╚Ťia cearc─ânelor.

Oboseal─â

ÔÇ×Somnul ├«n exces sau oboseala extrem─â pot cauza formarea cearc─ânelor ad├ónci sub ochi. Lipsa de somn poate face ca tenul s─â devin─â tern ╚Öi sensibil, permi╚Ť├ónd astfel apari╚Ťia, la suprafa╚Ťa pielii, a ╚Ťesuturilor pigmentate ╚Öi a vaselor de s├ónge. Tot lipsa somnului poate provoca ╚Öi acumularea de lichid sub ochi, f─âc├óndu-i s─â par─â umfla╚ŤiÔÇŁ, spune medicul Iancu Morad.

Înaintare în vârstă

ÔÇ×Procesul natural de ├«mb─âtr├ónire este o alt─â cauz─â comun─â a apari╚Ťiei cearc─ânelor ╚Öi a cercurilor negre din jurul ochilor. Pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim, pielea se sub╚Ťiaz─â. Pierdem, de asemenea, gr─âsimea ╚Öi colagenul necesare pentru a men╚Ťine elasticitatea tenului. ├Än timp, vasele de s├ónge de sub piele devin astfel mai vizibile, determin├ónd ├«ntunecarea zonei din jurul ochilorÔÇŁ, declar─â medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Suprasolicitarea ochilor

ÔÇ×Privitul ore ├«n ╚Öir la televizor, ├«n telefon sau la ecranul computerului poate suprasolicita ochii. Asta determin─â dilatarea vaselor de s├ónge din jurul ochilor, cauz├ónd apari╚Ťia inesteticelor cercuri negre.

Alergii

Reac╚Ťiile alergice ╚Öi usc─âciunea ochilor pot declan╚Öa apari╚Ťia cearc─ânelor. C├ónd avem o reac╚Ťie alergic─â, corpul elibereaz─â histamine ca r─âspuns la bacteriile d─âun─âtoare. Pe l├óng─â faptul c─â provoac─â simptome incomode - inclusiv m├ónc─ârime, ro╚Öea╚Ť─â ╚Öi ochi umfla╚Ťi - histaminele provoac─â, de asemenea, dilatarea vaselor de s├ónge care astfel devin vizibile la exteriorÔÇŁ, adaug─â Dr. Iancu Morad.

Deshidratare

ÔÇ×Deshidratarea este una dintre cauzele foarte des ├«nt├ólnite ale apari╚Ťiei cearc─ânelor. Atunci c├ónd nu ├«i oferim organismului suficient─â ap─â, pielea sensibil─â de sub ochi are de de suferit, iar cearc─ânele ╚Öi cercurile ├«ntunecate nu ├«nt├órzie s─â apar─âÔÇŁ, mai spune medicul estetician.

Supraexpunerea la soare

ÔÇ×Expunerea excesiv─â la soare poate determina corpul s─â produc─â un exces de melanin─â, pigmentul care ofer─â culoarea pielii. Prea mult soare, ├«n special f─âr─â protec╚Ťia unor ochelari de soare, poate provoca ├«ntunecarea pielii din jurul ochilor.

Cauze genetice

Istoricul familiei joac─â, de asemenea, un rol ├«n apari╚Ťia cearc─ânelor. Poate fi o problem─â mo╚Ötenit─â care s─â apar─â ├«nc─â din perioada copil─âriei ╚Öi care se agraveaz─â pe m─âsur─â ce anii trec. Predispozi╚Ťia la anumite afec╚Ťiuni medicale, cum ar fi boala tiroidian─â, poate duce de asemenea la apari╚Ťia cearc─ânelorÔÇŁ, declar─â medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Opţiuni de tratament pentru cearcăne

ÔÇ×Exist─â mai multe tipuri de tratamente minim invazive extrem de eficiente ├«n rezolvarea problemelor cearc─ânelor ad├óncite sau ├«nchise la culoare. Cea mai des utilizat─â procedur─â este redarea volumului pierdut cu ajutorul filler-elor precum colagen, acid hialuronic sau gr─âsime proprie. Dac─â problema nu este pierderea de volum, ci pigmentarea excesiv─â, avem posibilitatea depigment─ârii locale pentru albirea cearc─ânelor. ├Än acest caz se poate folosi aparatul laser, peeling-ului chimic medical sau un tratament chirurgical.

Lipofilling-ul este o procedur─â revolu╚Ťionar─â cu rezultate uimitoare. Este vorba, mai exact, despre un transfer autolog de gr─âsime proprie. Se extrage gr─âsime din zona abdomenului sau a coapselor, se filtreaz─â, se ├«mbog─â╚Ťe╚Öte cu celule stem ╚Öi apoi se reinjecteaz─â ├«n cantit─â╚Ťi foarte mici la nivel subocular. Dispare astfel aspectul de privire obosit─â ╚Öi ochi ├«nfunda╚Ťi.

Tratamentul este unul simplu, care se desf─â╚Öoar─â sub anestezie local─â. Pacientul nu resimte deloc durere ╚Öi poate reveni la obiceiurile sale zilnice imediat dup─â efectuarea procedurii. Exist─â posibilitatea apari╚Ťiei unui edem local, dar care dispare ├«n termen de c├óteva zileÔÇŁ, explic─â medicul chirurg estetician Iancu Morad.