Ce trebuie să ştii despre masajul medical
Masajul medical se poate defini ca un grup de mişcări executate manual direct asupra ţesuturilor corpului uman în scop terapeutic sau profilactic.
Printre procedeele cele mai des întâlnite în practica masajului medical se regăsesc fricţiunile, frământările părţilor moi, efleuraj sau neteziri, tapotament şi vibraţii.
O modalitatea de a ameliora anumite afecţiuni
Studiile realizate de a lungul anilor susţin faptul că masajul terapeutic este benefic pentru a ameliora anumite stări dureroase provocate de afecţiuni ale coloanei la nivel lombar, dureri cronice la nivelul gâtului, migrenele de o intensitate medie. Cel mai important aspect este acela că în cazul pacienţilor cu cancer poate să reducă durerea datorită relaxării ce se instalează în timpul efectuării lui. Atunci când te bucuri de un masaj medical pe lângă starea de relaxare apare şi senzaţia de confort, linişte ce influenţează puternic şi în mod pozitiv starea mintală.
Află care este cel mai bun ulei pentru masajul anticelulitic AICI
Combate depresia
Masajul terapeutic făcut cu regularitate poate ajuta la reducerea stării de anxietate, oboseală şi chiar depresie.
În cazul sugarilor, mai ales al celor născuţi prematur se pare că masajul terapeutic contribuie substanţial la creşterea în greutate în cazul în care se foloseşte o presiune constantă pe tot parcursul şedinţelor.
Înainte de efectuarea unei şedinţe de masaj, mai ales dacă este prima este indicată o discuţie cu privire la istoricul medical al familiei, deoarece în cazul în care au existat boli grave ce pot fi transmise genetic, unele dintre ele au ca şi contraindicaţie masajul, cel mai bun exemplu fiind tromboflebita.
Dacă sunt prezente boli de piele, eczeme sau acnee, masajul este contraindicat de asemenea.
Masajul medical mecanic
Deşi nimic nu se compară cu mâna unui terapeut bun, există şi modalităţi prin care se poate realiza un masaj medical mecanic.
Trebuie ţinut în orice caz cont de afecţiunile existente, indiferent de forma de aplicare a masajului. Astfel, există o serie de afecţiuni unde dacă nu este aplicat corespunzător masajul poate agrava simptomele deja prezente, punctăm în acest caz probleme precum hernii de disc, lombosciatică, spondiloză şi discopatii.
Masajul se poate face parţial sau total în funcţie de cerinţele şi nevoile pacientului.
Afecţiuni ce au nevoie de masaj în recuperare
Leziunile pielii, ale muşchilor, oaselor, nervilor periferici, afecţiuni ale sistemului circulator şi chiar şi cel locomotor, toate au nevoie de masaj ca şi metodă de recuperare.
Principala calitate a masajului fiind aceea că ajută la o bună funcţionare a circulaţiei sangvine care ajută atât pielea cât şi organele să se hidrateze şi să se hrănească cu nutrimenţii necesari.
De asemenea stimulează funcţiile aparatului respirator, nervos, îndepărtează oboseala de la nivelul musculaturii, ajută la obţinerea unui somn mai bun şi la o bună dispoziţie pe tot parcursul zilei.
Este indicat să se ţină cont de efectul pe care vrei să îl obţii mai ales atunci când alegi uleiul. Acest instrument ce vine în ajutorul maseur-ului poate fi combinat cu diverse arome. Astfel dacă vrei ca efectul să fie unul relaxant poţi opta pentru uleiul de levănţică,
sau ylang ylang.
Pudra de talc de altfel este indicată a fi folosită cât mai rar cu putinţă deoarece în timp va leza tegumentul masat şi va favoriza apariţia unor răni.