Ce boli grave pot produce tratamentele de îndreptare a părului

1 2 jpg jpeg

Produsele de ├«ndreptare a p─ârului care ascund molecule de formaldehid─â, te afecteaz─â ├«n timp, a┼ča cum o rugin─â afecteaz─â fierul. Aceste substan┼úe chimice, care previn ├«nmul┼úirea microbilor ├«n produsele pe baz─â de ap─â, pot fi absorbite prin piele ┼či sunt legate de apari┼úia cancerului ┼či a reac┼úiilor alergice cutanate.

Pentru că multe saloane de înfrumuseţare promit tratamente minune de întindere permanentă, sub magia imaginii unui păr de poveste, femeile nu acordă atenţie efectelor pe termen lung asupra sănătăţii lor. De obicei, tratamentele cu keratină braziliană abundă de cantităţi cu mult peste limita legală de formaldehidă (formol), una din cauza apariţiei temutelor carcinoame.

Dificult─â┼úi de respira┼úie, probleme ale sinusurilor ┼či irita┼úii ale ochilor

Un studiu realizat ├«n SUA pe angaja┼úii unor saloane care foloseau acest tip de tratament, arat─â c─â ace┼čtia sufereau de dificult─â┼úi de respira┼úie, probleme ale sinusurilor ┼či irita┼úii ale ochilor.

Formaldehida ┼či conservan┼úii cu eliberare de formaldehid─â (FRPs) sunt folosi┼úi ┼či ├«n multe alte produse de ├«ngrijire personal─â, inclusiv ├«n ┼čampoane ┼či s─âpunuri lichide pentru bebelu┼či, lac de unghii, lipici de unghii, lipici pentru gene, gel de p─âr, produse de ├«ndreptare a p─ârului, s─âpun de corp, gel de du┼č, produse cosmetice de colorare.

Ce afecţiuni poate produce formaldehidă?

Cancer

Formaldehida este considerat─â o cunoscut─â substan┼ú─â cancerigen─â de multe organisme guvernamentale ┼či de exper┼úi (inclusiv de Programul Na┼úional de Toxicologie din SUA ┼či de Agen┼úia Interna┼úional─â pentru Cercetare ├«n Domeniul Cancerului).

Un studiu din anul 2014 arat─â c─â formladehida ini┼úiaz─â ┼či contribuie la formarea tumorilor. Atunci c├ónd formaldehida este prezent─â ├«n produsele de ├«ngrijire personal─â, oamenii pot fi expu┼či prin inhalarea vaporilor de formaldehida elibera┼úi de produse, prin ingerarea lor sau prin absorb┼úia cutanat─â. Studiile indic─â faptul c─â formaldehida poate fi absorbit─â ├«n piele atunci c├ónd sunt aplicate produse de ├«ngrijire personal─â care con┼úin formaldehida, inclusiv cele care con┼úin conservan┼úi cu eliberare de formaldehid─â.

Iritaţie a pielii

Formaldehida este considerat─â alergenul de contact al anului 2015 de c─âtre Societatea de Dermatit─â de Contact din SUA. De┼či concentra┼úiile de formaldehid─â din produsele de ├«ngrijire personal─â sunt ├«n mod general mici, produsele folosite ├«n fiecare zi pot con┼úine ├«ndeajuns de mult─â formaldehida pentru a declan┼ča o reac┼úie persoanelor care sunt sensibile la formaldehid─â. Un studiu din 2015 a concluzionat c─â p├ón─â la 11.9% din popula┼úie este alergic─â la formaldehid─â atunci c├ónd este expus─â unui test cutanat cu 2.0% formaldehid─â.

Ce sunt conservan┼úii cu eliberare de formaldehid─â ┼či unde pot fi g─âsi┼úi?

├Än produsele de ├«ngrijire personal─â, formaldehida poate fi ad─âugat─â ├«n mod direct, sau ├«n cele mai multe cazuri, poate fi eliberat─â din conservan┼úi, cum ar fi DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, bromopol ┼či glioxal.

Ace┼čti conservan┼úi elibereaz─â cantit─â┼úi mici de formaldehid─â ├«n timp. Deoarece chiar ┼či nivelele mici de formaldehida pot cauza probleme de s─ân─âtate ÔÇô un nivel mic de 250 p─âr┼úi per milion ┼či chiar un nivel mai sc─âzut la persoanele sensibile ÔÇô eliberarea lent─â a cantit─â┼úilor mici de formaldehida constituie un motiv de ├«ngrijorare. Un studiu din 2015 a concluzionat c─â perioad─â mai mare de depozitare ┼či temperaturile ridicate cresc cantitatea de formaldehida eliberat─â din FRPs ┼či pot conduce ├«n cele din urm─â la probleme grave de s─ân─âtate.

Ce să cauţi pe etichetă

Citi┼úi etichetele ┼či evita┼úi produsele care con┼úin urm─âtoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

├Än plus, alege┼úi produse de ├«ngrijire a unghiilor care sunt marcate cu ÔÇťformaldehyde-freeÔÇŁ sau ÔÇťtoxic-trio-freeÔÇŁ (f─âr─â formaldehida, toluen ┼či DBP).

Nu folosi┼úi produse cosmetice expirate ┼či nu depozita┼úi produsele cosmetice la soare deoarece poate cauza eliberarea de mai mult─â formaldehid─â.

Quaternium-15 este cel mai iritant ┼či poate fi g─âsit ├«n fardurile de obraz, mascar─â, lo┼úiuni ┼či ┼čampoane.

DMDM hidantoinaeste g─âsit ├«n lo┼úiuni, creme de protec┼úie solar─â ┼či demachiante ┼či este unul dintre cel mai pu┼úin iritan┼úi factori

Imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree ÔÇô pot fi g─âsi┼úi ├«n ┼čampoane, condi┼úionatoare, farduri de obraz, fard de ochi, lo┼úiuni ┼či sunt cunoscu┼úi alergeni umani. Imidazolidinil uree este unul dintre cei mai comuni agen┼úi antimicrobieni folosi┼úi ├«n produsele de ├«ngrijire personal─â ┼či este combinat ├«n mod uzual cu parabeni pentru a oferi un sistem de conservare cu spectru larg. Diazolidinil uree elibereaz─â cea mai mare cantitate de formaldehid─â.

Hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu se g─âse┼čte ├«n ┼čampoane, creme hidratante, conditionatoare ┼či lo┼úiuni. Studiile efectuate pe animale au ar─âtat c─â hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu are poten┼úial iritant ┼či poate cauza dermatite.

Bromopol se g─âse┼čte ├«n lacul de unghii, demachiante, creme hidratante ┼či geluri de dus. Bromopolul este considerat sigur ├«n concentra┼úii mai mici de 0.1%, dar nu poate fi folosit ├«n formule cu am├óne. Amestecarea bromopolului cu aminele produce nitrozaminele care s-au dovedit c─â penetreaz─â pielea ┼či pot cauza cancer.

Glioxal se g─âse┼čte ├«n conditionatoare, lo┼úiuni, lac de unghii ┼či tratamente pentru unghii. CIR Expert Panel a declarat glioxalul ca fiind un alergen cutanat.

├Än momentul de fa┼ú─â de┼či formaldehida este interzis─â ├«n substan┼úele cosmetice, ea ├«nc─â se mai g─âse┼čte ascuns─â sub alte denumiri sau sub forma deriva┼úilor s─âi.

├Än SUA chiar a existat un scandal privind aceast─â substan┼ú─â care de┼či era demonstrat─â a nu fi sigur─â de c─âtre FDA, produsele care con┼úineau formaldehid─â nu au putut fi scoase de pe pia┼úa dac─â produc─âtorul nu le retr─âgea ├«n mod voluntar. De aceea v─â recomand─âm s─â v─â informa┼úi cu mare aten┼úie atunci c├ónd recurge┼úi la un tratament de ├«ntindere sau s─â recurge┼úi ├«n totalitate la achizi┼úiile protective ┼či responsabile.