Ce boli grave pot produce tratamentele de îndreptare a părului

1 2 jpg jpeg

Produsele de îndreptare a părului care ascund molecule de formaldehidă, te afectează în timp, aşa cum o rugină afectează fierul. Aceste substanţe chimice, care previn înmulţirea microbilor în produsele pe bază de apă, pot fi absorbite prin piele şi sunt legate de apariţia cancerului şi a reacţiilor alergice cutanate.

Pentru că multe saloane de înfrumuseţare promit tratamente minune de întindere permanentă, sub magia imaginii unui păr de poveste, femeile nu acordă atenţie efectelor pe termen lung asupra sănătăţii lor. De obicei, tratamentele cu keratină braziliană abundă de cantităţi cu mult peste limita legală de formaldehidă (formol), una din cauza apariţiei temutelor carcinoame.

Dificultăţi de respiraţie, probleme ale sinusurilor şi iritaţii ale ochilor

Un studiu realizat în SUA pe angajaţii unor saloane care foloseau acest tip de tratament, arată că aceştia sufereau de dificultăţi de respiraţie, probleme ale sinusurilor şi iritaţii ale ochilor.

Formaldehida şi conservanţii cu eliberare de formaldehidă (FRPs) sunt folosiţi şi în multe alte produse de îngrijire personală, inclusiv în şampoane şi săpunuri lichide pentru bebeluşi, lac de unghii, lipici de unghii, lipici pentru gene, gel de păr, produse de îndreptare a părului, săpun de corp, gel de duş, produse cosmetice de colorare.

Ce afecţiuni poate produce formaldehidă?

Cancer

Formaldehida este considerată o cunoscută substanţă cancerigenă de multe organisme guvernamentale şi de experţi (inclusiv de Programul Naţional de Toxicologie din SUA şi de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului).

Un studiu din anul 2014 arată că formladehida iniţiază şi contribuie la formarea tumorilor. Atunci când formaldehida este prezentă în produsele de îngrijire personală, oamenii pot fi expuşi prin inhalarea vaporilor de formaldehida eliberaţi de produse, prin ingerarea lor sau prin absorbţia cutanată. Studiile indică faptul că formaldehida poate fi absorbită în piele atunci când sunt aplicate produse de îngrijire personală care conţin formaldehida, inclusiv cele care conţin conservanţi cu eliberare de formaldehidă.

Iritaţie a pielii

Formaldehida este considerată alergenul de contact al anului 2015 de către Societatea de Dermatită de Contact din SUA. Deşi concentraţiile de formaldehidă din produsele de îngrijire personală sunt în mod general mici, produsele folosite în fiecare zi pot conţine îndeajuns de multă formaldehida pentru a declanşa o reacţie persoanelor care sunt sensibile la formaldehidă. Un studiu din 2015 a concluzionat că până la 11.9% din populaţie este alergică la formaldehidă atunci când este expusă unui test cutanat cu 2.0% formaldehidă.

Ce sunt conservanţii cu eliberare de formaldehidă şi unde pot fi găsiţi?

În produsele de îngrijire personală, formaldehida poate fi adăugată în mod direct, sau în cele mai multe cazuri, poate fi eliberată din conservanţi, cum ar fi DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, bromopol şi glioxal.

Aceşti conservanţi eliberează cantităţi mici de formaldehidă în timp. Deoarece chiar şi nivelele mici de formaldehida pot cauza probleme de sănătate – un nivel mic de 250 părţi per milion şi chiar un nivel mai scăzut la persoanele sensibile – eliberarea lentă a cantităţilor mici de formaldehida constituie un motiv de îngrijorare. Un studiu din 2015 a concluzionat că perioadă mai mare de depozitare şi temperaturile ridicate cresc cantitatea de formaldehida eliberată din FRPs şi pot conduce în cele din urmă la probleme grave de sănătate.

Ce să cauţi pe etichetă

Citiţi etichetele şi evitaţi produsele care conţin următoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

În plus, alegeţi produse de îngrijire a unghiilor care sunt marcate cu “formaldehyde-free” sau “toxic-trio-free” (fără formaldehida, toluen şi DBP).

Nu folosiţi produse cosmetice expirate şi nu depozitaţi produsele cosmetice la soare deoarece poate cauza eliberarea de mai multă formaldehidă.

Quaternium-15 este cel mai iritant şi poate fi găsit în fardurile de obraz, mascară, loţiuni şi şampoane.

DMDM hidantoinaeste găsit în loţiuni, creme de protecţie solară şi demachiante şi este unul dintre cel mai puţin iritanţi factori

Imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree – pot fi găsiţi în şampoane, condiţionatoare, farduri de obraz, fard de ochi, loţiuni şi sunt cunoscuţi alergeni umani. Imidazolidinil uree este unul dintre cei mai comuni agenţi antimicrobieni folosiţi în produsele de îngrijire personală şi este combinat în mod uzual cu parabeni pentru a oferi un sistem de conservare cu spectru larg. Diazolidinil uree eliberează cea mai mare cantitate de formaldehidă.

Hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu se găseşte în şampoane, creme hidratante, conditionatoare şi loţiuni. Studiile efectuate pe animale au arătat că hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu are potenţial iritant şi poate cauza dermatite.

Bromopol se găseşte în lacul de unghii, demachiante, creme hidratante şi geluri de dus. Bromopolul este considerat sigur în concentraţii mai mici de 0.1%, dar nu poate fi folosit în formule cu amâne. Amestecarea bromopolului cu aminele produce nitrozaminele care s-au dovedit că penetrează pielea şi pot cauza cancer.

Glioxal se găseşte în conditionatoare, loţiuni, lac de unghii şi tratamente pentru unghii. CIR Expert Panel a declarat glioxalul ca fiind un alergen cutanat.

În momentul de faţă deşi formaldehida este interzisă în substanţele cosmetice, ea încă se mai găseşte ascunsă sub alte denumiri sau sub forma derivaţilor săi.

În SUA chiar a existat un scandal privind această substanţă care deşi era demonstrată a nu fi sigură de către FDA, produsele care conţineau formaldehidă nu au putut fi scoase de pe piaţa dacă producătorul nu le retrăgea în mod voluntar. De aceea vă recomandăm să vă informaţi cu mare atenţie atunci când recurgeţi la un tratament de întindere sau să recurgeţi în totalitate la achiziţiile protective şi responsabile.