Ce avantaje are purtarea lentilelor de contact
În prezent, aproape orice afecţiune oculară poate fi corectată cu ajutorul lentilelor de contact. Unul dintre avantajele purtării lor este faptul că oferă o viziune completă, spre deosebire de ochelari, care împart imaginea din faţa ochilor. Această viziune completă vine şi în sprijinul celor care practică sporturi sau fac activităţi în care ochelarii i-ar încurca.
Un alt avantaj al lentilelor este faptul că, odată puse, nu deranjează fizic purtătorul, aşa cum se întâmplă cu ochelarii, care de multe ori apasă într-un mod neplăcut pe baza nasului şi chiar lasă urme pe piele. În plus, trecerea dintr-un mediu rece într-unul cald nu afectează felul în care vedem prin lentile. Dacă ochelarii se aburesc atunci când putătorul intră dintr-o zonă rece într-una caldă, lentilele de contact nu au această problemă.
De asemenea, faţă de ochelari, care trebuie scoşi şi curăţaţi periodic, lentilele se pun dimineaţa şi se scot seara sau se pot lăsa chiar până a doua zi, în cazul lentilelor cu purtare continuă, care oferă o oxigenare mai bună a ochiului. Pentru lentilele de zi, timpul de purtare este de 12-14 ore. Medicii oftalmologi recomandă, totuşi, ca purtarea să nu se depăşească 12 ore, pentru a permite ochiului să respire şi pentru a evita riscul de îmbolnăvire oculară.
Recomandări:
- Cele mai igienice lentile sunt cele de o zi: se pun dimineaţa, iar seara se scot şi se aruncă
- Lentilele bilunare, lunare sau anuale trebuie curăţate zilnic şi păstrate într-o soluţie specială între purtări
- Purtătorul lentilelor trebuie să se spele bine pe mâini cu apă şi săpun înainte de a le manevra, pentru a evita iritarea ochilor sau introducerea unor corpi străini
- Machiajul ochilor e bine să fie realizat cu produse hipoalergenice. Fardurile cremă sunt de preferat celor pudră şi trebuie aplicate după punerea lentilelor. Demachierea trebuie efectuată numai după scoaterea lentilelor de contact.