Care este cel mai IEFTIN dezinfectant ┼či lista suprafe┼úelor de dezinfectat

1 dezinfectant pautov jpg jpeg

┼×tii cum po┼úi prepara ├«n cas─â cel mai ieftin dezinfectant? Medicul Mihail Pautov a prezentat re┼úeta unui produs cu ac┼úiune puternic dezinfectant─â ┼či pre┼ú modic, mai pu┼úin de 1 leu. Avem ├«n cas─â tot ce ne trebuie.

├Äntr-un video publicat ├«n spa┼úiul virtual, despre preven┼úie ├«n vremea pandemiei, Mihail Pautov, medic chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, Bucure┼čti, a f─âcut o list─â cu suprafe┼úele care trebuie cur─â┼úate ┼či apoi dezinfectate, cel pu┼úin 1 dat─â pe zi, pentru a preveni ├«mboln─âvirea.

Suprafeţele care sunt atinse frecvent

Clan┼úele de la u┼či,

Robinetele de la baie

Robinetele de la buc─ât─ârie

Masa de la buc─ât─ârie

Biroul de lucru

Telecomanda, cel mai murdar obiect din cas─â

Telefonul mobil

Scaunele de buc─ât─ârie

Gadgeturi,

Tastaturi,

Mouse-uri

Pervazul ferestrei

Ca s─â nu ui┼úi vreun obicet, este bine ca fiecare s─â fac─â o list─â cu suprafe┼úele pe care le atinge des zilnic ┼či s─â dezinfecteze pe r├ónd, obiectele din list─â.

Diferen┼úa dintre cur─â┼úare ┼či dezinfectare

Dr. Mihail Pautov a explicat ce ├«nseamn─â cur─â┼úare ┼či cu ce difer─â aceast─â activitate de procesul de dezinfectare. Astfel, ÔÇťcur─â┼úare este sp─âlarea unei suprafete, prin care se ├«ndep─ârteaz─â patogenii, bacteriile, virusurile, mucegaiurileÔÇŁ. Dezinfectarea ├«nseamn─â ÔÇťomor├órea sau inactivarea patogenilor care stau pe aceste suprafe┼úeÔÇŁ, explic─â Pautov, care recomand─â efectuarea ambelor activit─â┼úi, cel pu┼úin 1 dat─â pe zi.

Cea mai simplă formă de curăţare

Nu ai nevoie de produse scumpe, care promit putere mare de cur─â┼úare. Cu ap─â ┼či s─âpun lichid sau solid dizolvat ├«n ap─â ┼či o lavet─â ┼čterge┼úi suprafe┼úele pe care urmeaz─â s─â le dezinfecta┼úi.

Clorul sau hipocloritul de sodiu, cel mai eficient uciga┼č de germeni

Clorul are un spectru larg de ac┼úiune ┼či este recomandat de Organiza├óia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii ┼či de Ministerul S─ân─ât─â┼úii. Produsul este folosit de cadrele medicale ┼či de spitale pentru a dezinfecta suprafe┼úe ├«n situa┼úii de urgen┼úe c├ónd apare un patogen nou, necunoscut.

Reţeta de dezinfectant, cu mai puţin de 1 leu

C├ónd alege┼úi un produs de pe raft, nu v─â rezuma┼úi doar la denumirea de dezinfectant, este important s─â verifica┼úi eticheta, pe care trenuie s─â apar─â hipoclorit de sodiu sau clor activ. Acest hipoclorit de sodiu are ac┼úiune puternic─â, chiar ┼či ├«n concentra┼úii mici.

Dac─â nu a┼úi g─âsit un astfel de produs la magazin, pute┼úi face acas─â un dezinfectant eficient, spune medicul. Sigur ave┼úi un ├«n─âlbitor acas─â, iar acesta este f─âcut pe baz─â de hipoclorit. Verifica┼úi s─â aib─â concentra┼úia clorului activ ├«ntre 3-5% la 100 ml. Ca s─â prepara┼úi dezinfectantul ave┼úi nevoie de un recipient cu pulverizator, 20 ml de ├«n─âlbitor ┼či 1 l de ap─â sau 10 ml (2 linguri┼úe) de ├«n─âlbitor ┼či 500 ml de ap─â.  Cu o lavet─â dezinfecta┼úi suprafe┼úele din cas─â, folosind m─ânu┼či ┼či aerisind apoi ├«nc─âperea.