Află cum îţi afectează soarele pielea!
Printre efectele pe termen lung ale expunerii la soare se numără ridurile, petele maronii, îmbătrânirea prematură a pielii şi chiar diferite tipuri de cancer de piele. De asemenea, razele UV pot duce la apariţia arsurilor şi la deteriorarea pielii.
Aceste riscuri cresc în cazul persoanelor care au pielea albă sau au numeroase aluniţe. Primul semn care indică faptul că pielea a fost afectată de razele UV este roşeaţa, însoţită sau nu de înţepături, durere şi senzaţie de căldură.
În cazul în care pielea a fost expusă la soare în mod excesiv, fără a se folosi o loţiune cu un factor de protecţie ridicat, pot apărea arsurile.
Se formează vezicule mici ce duc la descuamarea pielii la câteva zile de la expunere sau, în cazuri mai grave, veziculele sunt mari şi dureroase.
Cum te protejezi?
În primul rând este important să foloseşti o loţiune cu un factor de protecţie ridicat (mai ales dacă ai pielea sensibilă şi albă).
De asemenea, specialiştii ne recomandă să purtăm ochelari de soare şi să ne acoperim membrele inferioare şi superioare pentru a nu permite soarelui să ne afecteze pielea.
Dacă mergi la plajă, expune-te la soare dimineaţa şi seara, atunci când razele UV nu sunt atât de intense.
În cazul în care suferi de arsuri solare:
- ţine zona afectată în apă rece timp de 15 minute;
- foloseşte creme cu efect de răcire;
- utilizează sprayuri contra arsurilor;