5 obiceiuri la care trebuie să renunţi iarna, ca să nu te îmbolnăveşti

1 2 jpg jpeg

1. Foloseşti picături nazale înainte să ieşi afară

Un mediu rece face ca pasajele nazale să devină mai înguste. Dacă le dai un pic de „ajutor“ sub formă de picături nazale, mucoasa nazală va fi mai puţin eficientă pentru a ne apăra împotriva microorganismelor sau pentru a încălzi aerul rece inspirat. Este mai bine să sufli pur şi simplu nasul înainte de a ieşi.

2. Respiri pe gură

Când este frig afară, ai grijă să nu respiri pe gură, ci pe nas. Astfel, aerul va fi încălzit în momentul în care pleacă spre plămâni, ceea ce înseamnă că vei scădea riscul apariţiei infecţiilor respiratorii.

3. Nu te încălzeşti

Dacă simţi că îţi îngheaţă tot corpul, nu sta în staţia de autobuz, în speranţa că va sosi repede sau nu începe să alergi, pentru că îţi vei face mai mult rău. Intră într-un loc călduţ, chiar şi pentru câteva minute, ca să-ţi încălzeşti extremităţile. Nu uita să îţi iei la tine căciulă şi fular!

4. Porţi încălţăminte cu toc

Când este ger sau zăpadă, evită să porţi încălţăminte cu toc, pentru că îţi vor îngheţa picioarele mai repede. Alege să porţi ghete şi cizme confortabile, fără tocuri.

5. Bei ceai fierbinte înainte să ieşi pe uşă

Ceaiul fierbinte sau alte băuturi fierbinţi cresc circulaţia sangvină şi îmbunătăţesc mecanismele de funcţionare ale corpului. Dar, pe de altă parte, fac ca vasele de sânge să se dilate, iar dacă ieşi în frig, vei pierde din căldura corporală foarte repede. Cel mai bine este să le bei cu jumătate de oră înainte să pleci din casă. Dacă îţi este sete chiar înainte să ieşi pe uşă, optează pentru un pahar cu apă sau pentru o băutură caldă.

Un alt obicei la care să renunţi este să nu foloseşti cremă de faţă sau loţiune de corp chiar înainte să ieşi din casă.