Iată cum ştii că patul în care dormi este plin de acarieni!

image

Mâncărimile pe piele pot fi un semn al prezenţei acarienilor în lenjeria de pat sau în saltele. Foto: Shutterstock

Paraziţi microscopici, care nu pot fi observaţi cu ochiul liber, acarienii se dezvoltă în praf, lenjerie de pat sau saltele şi pot produce diverse simptome.

Atunci când o persoană intră în contact cu acarienii, pot apărea simptome diverse, cum sunt următoarele!

Iritaţii pe piele

Pielea uscată, care dă mâncărimi, poate fi un simptom al prezenţei acarienilor în pat, mai exact în lenjeria de pat sau în saltea. Aceste organisme se hrănesc cu celule moarte ale pielii, acumulate în principal în paturi. Prin urmare, este recomandat ca lenjeria de pat să fie spălată în mod regulat la 60°C pentru a distruge acarienii. De asemenea, este bine ca patul să nu fie făcut imediat ce ne-am trezit. Ideal este să aerisim şi lenjeria de pat.

Somn perturbat

Acarienii pot exacerba alergiile existente şi pot declanşa tulburări respiratorii precum astmul. Acești paraziți microscopici pot provoca simptome asemănătoare unei răceli, inclusiv inflamarea căilor nazale sau secreţii nazale, ducând la dificultăți de adormire sau de menținere a unui somn odihnitor și pot fi chiar o cauză a sforăitului. Este important să observăm dacă aceste simptome se intensifică în timpul nopții. Prezența acarienilor afectează calitatea somnului şi este important să se mențină așternuturile curate și să se limiteze proliferarea acestora.

Strănuturile nocturne

Alergia la acarieni se poate manifesta la fel ca rinita alergică. Astfel, pot să apară strănuturi pe timpul nopţii, simptom apărut în urma contactului cu acarienii din pat. Este important să se diferenţieze de răceală. Dacă simptomele se manifestă o săptămână, cel mai probabil este vorba despre o alergie.

Vezi şi: Este o răceală sau o alergie? Iată cum faci diferența!

Tuse uscată

O tuse uscată și persistentă poate semnala prezența acarienilor în saltea și lenjeria de pat, mai ales dacă există un nivel mare al umidităţii în cameră. Acarienii se hidratează indirect prin absorbția umidității emise de corpul nostru în timpul somnului. Trezitul cu o durere în gât însoțită de o tuse uscată și iritantă este un posibil semn al prezenţei acarienilor în pat.

Praful acumulat pe saltele

Dacă observi o acumulare de praf pe saltea, este foarte posibil să fie vorba, de fapt, despre o colonie de acarieni. Acești paraziți își găsesc refugiu în textilele de interior, cum ar fi draperiile și lenjeria de pat, și se pot ajunge adânc în saltele care nu sunt protejate de huse.

Ochii uscaţi sau iritaţi

Spre deosebire de ploșnițe, acarienii nu mușcă și nu înțeapă. Prezența lor se manifestă prin simptome asemănătoare cu cele ale gripei, provocând lăcrimare și mâncărime. Dacă ai iritație a ochilor la trezire, este posibil ca acarienii să fie prezenţi în saltele sau lenjeria de pat.

Cum pot fi eliminaţi acarienii

Acarienii găsesc condiții ideale în medii întunecate și umede, hrănindu-se cu celulele pielii și cu umezeala.

Pentru a reduce semnificativ populația de acarieni din spațiul de dormit, se recomandă:

- să spălați cearșafurile în mod regulat la 60°C:

- să aspirați salteaua cu atenție și să investiți într-o husă de saltea hipoalergenică, care blochează umiditatea.

- deoarece acarienii iubesc umiditatea, este importantă aerisirea zilnică a camerei de dormit.