Iată ce este bine să mănânci dacă ai GRIPĂ
Este foarte posibil ca gripa să îţi scadă pofta de mâncare. Dar tocmai din alimentaţie trebuie să îţi iei subtanţele care organismul are nevoie pentru a fi în formă.
În timpul unei infecţii precum gripa, este bine să incluzi în meniu alimentele bogate în vitamine şi alte substanţe nutritive. Vitaminele C şi D, probioticele şi grăsimile bune sunt esenţiale pentru a te pune pe picioare, alături de o hidratare şi de tratamentul recomandat de medic.
O dietă bogată în elemente nutritive te ajută să:
- Reduci durata şi gravitatea simptomelor
- Te recuperezi rapid după un episod gripal
- Îţi faci „plinul“ de substanţe de care organismul are nevoie pentru a combate virusurile
- Previi infecţiile ulterioare şi să îţi întăreşti sistemul imunitar.
Ce rol au proteinele
Este important să îţi procuri din dietă un necesar corespunzător de proteine. Acestea participă la producţia de anticorpi, susţinând astfel imunitatea. O persoană trebuie să consume echivalentul a 0,8 – 1 g de proteine pe kilogram corporal. De exemplu, o femeie cu greutatea de 55 kg are un necesar proteic de 44-55 g. Pentru aceasta, trebuie să consume zilnic 1-2 porţii de carne şi 2-3 porţii de lactate pe zi. Ca să-ţi faci o idee, 1 porţie de carne este echivalentul unei palme (fără degete), iar una de brânză echivalează cu 4 zaruri.
Zincul susţine imunitatea
Oligoelement necesar în numeroase funcţii ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate. Zincul este implicat în apărarea antiinfecţioasă, participând la producţia de anticorpi şi globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. De altfel, infecţiile frecvente pot fi puse pe seama carenţei acestui oligoelement. Printre sursele generoase de zinc se numără următoarele alimente (100 g): stridii (16 mg), ficat de vită sau de porc (9 mg), germeni de grâu (7 mg), pâine integrală (5 mg), vită, gălbenuş (4 mg), soia (3 mg), fasole şi linte (2-2,5 mg).
În cazul adulţilor, necesarul zilnic de zinc este de 8 mg (femei) şi 11 mg (bărbaţi).
Un „mix” bun pentru imunitate este şi vitamina E şi seleniul. Vitamina E este prezentă în alune, migdale, ulei de floarea-soarelui, ouă şi spanac, iar seleniul în peşte (ton), carne, nuci de Brazilia, gălbenuş, fasole albă, brânzenturi.
Flora intestinală, prima linie de apărare
Probioticele sunt microorganisme vii, care asigură echilibrarea nivelului de bacterii benefice din flora intestinală. De asemenea, contribuie la absorbţia nutrimentelor şi menţine puternic sistemul imunitar. Surse naturale de probiotice sunt iaurtul natural, chefirul, murăturile şi varza murată. Îţi poţi procura probioticele şi din suplimente. Potrivit unui studiu, suplimentele cu probiotice pot reduce cu 2 zile durata gripei.
Ai nevoie şi de grăsimi bune
Într-o dietă echilibrată, grăsimile au locul lor. Dacă ai gripă, este bine să ai un aport moderat de grăsimi bune (acizi graşi Omega-3, Omega-6 şi Omega-9). Acestea sunt asociate cu o bună funcţionare a sistemului imunitar. Ţi le poţi procura din peşte gras (somon, sardine, ton), ulei de in, avocado, nuci.
De ce este important să te hidratezi
Lichidele ajută la dizolvarea excesului de mucus care îngreunează respiraţia. Totodată, previne deshidratarea provocată de febră. Bea nu numai apă, ci şi ceaiuri şi supe calde, pentru că ajută la degajarea căilor respiratorii.
Evită zahărul!
Când ai gripă, unele alimente este bine să fie evitate. Este vorba despre lapte, zahăr şi grăsimi animale, care ar avea un efect negativ asupra sistemului imunitar şi asupra capacităţii de apărare contra agresorilor precum virusurile şi bacteriile. Limitează şi consumul de alcool de grăsimi trans, de produse rafinate şi de mezeluri.