Un hormon din creier ne motivează să facem sport
Cu toate astea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zurich, Elveţia, au descoperit, în urma unor studii realizate pe şoareci, că un anumit hormon din creierul uman îi motivează să alerge mai repede.
Hormonul numit eritropeitină are un efect benefic asupra organismului fără a creşte numărul de celule roşii din sânge.
Cercetătorii sunt de părere că acest hormon ar putea ajuta persoanele care suferă de obezitate sau Alzheimer, deoarece sportul contribuie atât la arderea caloriilor în exces, cât şi la reducerea simptomelor afecţiunii degenerative care afectează diferite zone ale creierului.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au comparat trei grupuri de şoareci: un grup care nu a primit niciun fel de tratament, unul care a fost injectat cu hormonul uman eritropoietină şi unul care a fost modificat din punct de vedere genetic pentru a produce acest hormon în creier.
Rezultatele studiului arată că şoarecii care au primit eritropoietină au alergat mai repede şi mai mult, în comparaţie cu şoarecii din celelalte două grupuri.
Descoperirea va contribui la realizare unui tratament eficient care să îi ajute pe oameni să facă mai mult sport, prevenind astfel dezvoltarea afecţiunilor grave care pot pune în pericol starea generală de sănătate.