Sporturi de iarnă care îţi menţin sanatatea

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă temperaturile de afară sunt tor mai scăzute, iarna este prilejul ideal de a încerca un nou sport care să te ajute să te menţii în formă. Chiar dacă efortul pe care-l depui este unul mai mare, avantajul este că sporturile de sezon ajută la întărirea inimii şi a sistemului cardiovascular.

Patinajul, o bun aliat împotriva stresului

Sportul implică mai multe exerciţii şi mişcări care ajută la coordonare, îmbunătăţirea echilibrului, a flexibilităţii, dar şi la creşterea rezistenţei organismului. Studiile din ultimii ani au arătat că patinajul este o bună modalitate de eliberare a stresului şi de redobândire a echilibrului emoţional. În plus, sportul aduce aceleaşi avantaje ca şi jogging-ul: întăreşte, modelează muşchii inferiori ai corpului, dar ajută şi la arderea rapidă a caloriilor.

Schiatul, pentru o musculatură tonifiată

Deşi este extenuant, schiatul se numără printre puţinele sporturi care implică activitatea tuturor muşchilor. El asigură dezvoltarea armonioasă a muşchilor abdominali şi cei de la nivelul picioarelor.

Spre deosebire de alte sporturi, schiatul îmbunătăţeste gradul de oxigenare şi măreşte capacitatea plămânilor. Fiind realizat la temperaturi scăzute, sportul face ca organismul să lucreze de două ori mai intens pentru a-şi păstra căldura. În funcţie de nivelul de intensitate şi de greutatea corporală, pe parcursul a şase ore de schiat organismul poate arde până la 3.000 de calorii.

Pe lista beneficiilor acestui sport se adaugă şi creşterea imunităţii şi ameliorarea stărilor depresive.

O oră de snowboarding, 450 de calorii

Fiind un sport intens, snowboarding-ul presupune schimbări rapide de direcţie, ajutând astfel la menţinerea flexibilităţii şi a echilibrului. Mai uşor de învăţat decât schiatul, snowboarding-ul întăreşte muşchii andominali, dar şi pe cei de la picioare.

Când vine vorba de arderea caloriilor, află că doar o oră de snowboard ajută la arderea a 450 de calorii. Practicarea sportului aduce beneficii sănătăţii cardiovasculare şi stării de spirit.

Jogging-ul creşte speranţa de viaţă

Deşi nu este neapărat un sport de iarnă, alergatul pe zăpadă aduce la fel de multe beneficii organismului. Rezultatele cercetărilor din ultimii ani au arăat că un program regulat de jogging poate mări speranţa de viaţă cu 6 ani pentru un bărbat şi cu 5 ani pentru o femeie.

Bine de ştiut

Important este ca persoanele care practică aceste sporturi să evite suprasolicitarea (apare deshidratarea şi febra musculară). De aceea, specialiştii recomandă consumul de băuturi calde pe parcursul zilei, o alimentaţie bogată în nutrienţi şi administrarea suplimentelor de stimulare a imunităţi.