Momentul potrivit pentru sport în funcţie de vârstă

1 2 jpg jpeg

Imaginea corporală este un subiect de multe ori tabu, deşi pe seama lui sunt extrem de multe păreri atât pro cât şi contra. Ce e bine şi cum şi când sunt doar câteva dintre sutele de întrebări la care te-ai gândit cel puţin o dată până acum.

Astfel că dacă vrei să slăbeşti, cel mai indicat moment pentru exerciţiile fizice este dimineaţa, pe stomacul gol. Experţii de la Universitatea Northumbria au afirmat că astfel poţi ajunge să arzi cu 20% mai multă grăsime decât dacă ai muta antrenamentul după micul dejun. Un aspect favorabil este acela că datele lor susţin faptul că sportul matinal nu creşte apetitul sau consumul de alimente pe parcursul zilei.

Află mai multe beneficii ale sportului AICI

Mişcarea până la 30 de ani

Până la această vârstă este indicat să apelezi la jogging pentru a te menţine în formă deoarece nivelul de acum al exerciţiilor cardio pot să prezică cât bună va fi sănătatea ta pe viitor. Cu cât faci mai multă mişcare şi alergi până la 20 de ani, cu atât mai mic va fi riscul de deces sau de boli cardiovasculare la bătrâneţe. Cel puţin 30 de minute de mişcare, de cinci ori pe săptămână sunt suficiente pentru sănătatea ta.

Nu ignora yoga, pillates-ul deoarece îţi vor favoriza un somn mai bun care te fereşte de depresie, îţi fortifică sistemul imunitar. Ajuns la vârsta de 30 de ani, e bine să treci la intervale ( diferite grade de dificultate) deoarece acum este perioada în care metabolismul tău începe să îşi încetinească activitatea. Întervalele te vor ajuta să consumi calorii şi după ce le-ai efectuat în felul aceasta vei ţine surplusul de kilograme la distanţă. Alternează cele doua tipuri de exerciţii (efort mare, efort mic) timp de 20-40 de minute, de două-trei ori pe săptămână.

Acum este momentul să te apuci să ridici greutăţi deoarece la această vârstă începi să pierzi din masă musculară. Acordă o atenţie deosebită muşchilor pectorali şi spatelui.

Citeşte şi: Menţine-te în formă şi după 40 de ani

Sportul, ideal după vârsta de 40 de ani

La această vârstă poţi apela la plimbările cu bicicleta, mersul prin parc, cardio moderat, alergări uşoare. Cu cât faci mai multă mişcare acum cu atât mai sănătoase vor fi articulaţiile tale.

La 50 de ani, rezervă-ţi timp pentru tenis, drumetii sau dans. Este important să îţi menţii densitatea osoasă, mai ales că acum intervine şi menopauza cu probleme aferente ei.

Sportul este doza de sănătate la care ar fi bine să apelezi zilnic, mai ales că studiile făcute pe această temă au arătat că femeile de 60 şi 70 de ani care fac sport, ridică greutăţi cel puţin de două ori pe săptămână au mai puţine leziuni în creier, decât cele care nu fac sport deloc sau nu au făcut pe parcursul vieţii. Grădinăritul este o activitate extrem de plăcută şi utilă la care poţi apela, poţi să îeşi cu nepoţii în parc sau să plecaţi împreună la drumeţii.