Mişcarea ajută femeile aflate la menopauză

2 jpg jpeg

Potrivit unui studiu efectuat pe o perioadă de trei ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că sportul are următoarele beneficii:

- creşte densitatea osoasă (în primii ani de menopauză se produce o scădere progresivă a densităţii osoase);

- scade nivelul colesterolului şi celorlalte lipide sangvine;

- tonifiază musculatura şi subţiază talia;

- creşte rezistenţa la efort;

- ameliorează insomnia;

- reduce frecvenţa durerilor de cap şi a schimbărilor bruşte de dispoziţie.

Peste 130 de femei au luat parte la cercetare, pentru o parte dintre ele le-a fost stabilit un program de exerciţii fizice, în timp ce restul au alcătuit lotul de control, fără a urma vreun program de activitate fizică.

Participantele la studiu s-au antrenat câte 65-70 de minute de 4 ori pe săptămână, două dintre şedinţe a fost efectuate în mod organizat şi supravegheat, iar celelalte două erau făcute de acasă.

Programul conţinea 10 minute de încălzire, exerciţii aerobice (sărituri cu coarda, ridicări de greutăţi, exerciţii specifice pentru grupele musculare), stretching şi exerciţii de forţă (la aparate, cu gantere şi corzi elastice), pentru tonifiere şi creşterea rezistenţei musculare.

Rezultatele studiului arată că femeile care au efectuat mişcare au pierdut aproximativ 2% din masa adipoasă, fara ca această modificare să fie notată şi în grupul de control. De asemenea, circumferinţa taliei a scăzut în medie cu 2,5 centimetri.

În plus, specialiştii au observat o reducere a nivelului colesterolului rău şi al trigliceridelor, precum şi menţinerea în limite normale a densităţii osoase.