Mersul pe jos ne ţine inima sănătoasă
Afecţiunile cardiovasculare sunt în continuă creştere, iar regimul alimentar şi stilul de viaţă dezordonat sunt doar câţiva dintre factorii de risc care pot duce la apariţia acestor boli. Iată cum îţi poţi proteja inima!
Cum putem evita apariţia bolilor cardiovasculare?
Un stil de viaţă echilibrat înseamnă o sănătate mai bună. De aceea promovarea unei diete sănătoase, informarea corectă despre alimentele pe care le consumăm şi introducerea sportului în programul zilnic reprezintă primii paşi spre o inimă sănătoasă.
Cât de periculoase sunt aceste boli?
Afecţiunile cardivasculare sunt cei mai periculoşi criminali. Dacă nu omoară, provoacă handicap atât fizic, cât şi social şi financiar. Vestea rea este că procentul persoanelor cu probleme cardiologice este în creştere, iar factorii de risc sunt din ce în ce mai mulţi.
Care sunt primele schimbări din dietă?
Adoptarea unui stil de viaţă echilibrat înseamnă în primul rând o dietă sănătoasă. Aşadar, oamenii trebuie să înlocuiască grăsimile saturate cu alimente fără grăsimi, să reducă aportul de sare, să se hidrateze corespunzător şi să reducă dulciurile.
Care e cel mai simplu mod de a face sport?
Urcatul scărilor pe jos, în loc să folosiţi liftul, dansul, grădinăritul şi jocurile dinamice cu copiii sau nepoţii pot fi la fel de eficiente ca exerciţiile făcute la sală. Pot fi chiar mai sănătoase, pentru că, dacă nu sunteţi obişnuit să mergeţi la sală, exerciţiile mai intense pot avea efecte nocive asupra inimii şi a vaselor de sânge.
Mersul pe jos este eficient?
Mersul pe jos este gratuit, simplu şi comod. Vă ajută să vă păstraţi inima sănătoasă până la 90 de ani şi chiar mai mult. Experţii spun că 10.000 de paşi zilnic reprezintă cifra optimă. Aceasta înseamnă aproximativ o oră şi jumătate de mers lent pe zi. Persoanele foarte sedentare fac în medie 3.000 de paşi pe zi, iar persoanele care petrec mult timp la birou fac 6.000 de paşi pe zi sau chiar mai puţin.
Află dacă eşti predispus la infarct
Medicii cardiologi vor fi prezenţi în perioada 21 iunie-15 noiembrie, în fiecare duminică, într-un lanţ de hipermarketuri din ţară pentru a-i ajuta pe români să facă testul “vârsta inimii”. Orice persoană îşi poate determina riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, în funcţie de vârstă, greutate, circumferinţa taliei, sex, nivelul de colesterol, tensiunea arterială şi fumat.