Japonezii recomandă tehnica tabata pentru a te remodela

1 2 jpg jpeg

Un corp frumos şi sănătos are nevoie de mişcare constantă, asta este clar. În 1996 Izumi Tabata, doctor şi cercetător japonez concepea o tehnică de antrenament care avea la bază lucrul pe intervale de intensitate de numai 4 minute. Astfel, pentru a avea rezultate frumoase doctorul japonez a ajuns la concluzia că trebuie să te antrenezi 20 de secunde şi apoi să îi oferi organismului o pauză de 10 secunde, repetând această schemă de 8 ori.

Îmbunătăţirea stilului de viaţă practicând această metodă vine din faptul că te ajută să îţi măreşti capacitatea aerobă maximală datorită ratei maxime a consumului de oxigen.

Creierul are nevoie de oxigen şi de o circulaţie sangvină corespunzătoare pentru a putea transporta nutrimenţii către toate celulele organismului.

Mai eficient decât alergatul pe bandă

2 jpg jpeg

Doar 20 de minute pe zi, executate corect şi vei obţine rezultatele maxime dorite fără a mai alerga pe bandă.

Deşi acest tip de antrenament a fost conceput mai ales pentru a-i ajuta pe atleţi să îşi mărească performanţele, asta nu înseamnă că nu o poţi folosi chiar şi tu pentru a contribui astfel la starea ta de sănătate şi pentru a obţine un fizic de invidiat.

Dacă îţi doreşti o scădere rapidă în greutate, o îmbunătăţire a condiţiei fizice fără a scădea masa musculară sau pur şi simplu vei să te menţii sănătos şi în formă, atunci tabata este pentru tine.

Efectuat corect, acest tip de antrenament te va ajuta să intensifici arderile metabolice chiar şi după antrenament, aspect care favorizează pierderea ţesutului adipos.

Află cât de eficiente sunt poziţiile izometrice AICI

Ce contraindicaţii are tabata?

Ţine cont de faptul că dacă nu ai făcut sport în ultima vreme trebuie să o iei treptat. Recomandat ar fi ca iniţial să faci puţin cardio precum alergare sau dans pentru a ajuta organismul să se obişnuiască cu mişcare.

Chiar şi pentru practicanţii de fitness această metodă poate fi destul de obositoare iniţial, mai ales pentru tine dacă nu i fost obişnuit să lucrezi cu intervale de timp. Ai grijă la accidentări deoarece acestea pot să apară oricând, mai ales dacă nu treci prin erioada de încălzire corespunzătoare.

Această formă de antrenament poate deveni monotonă pentru tine, mai ales că trebuie să execuţi acelaşi exerciţiu pentru 4 minute intensiv, astfel că la un moment dat este posibil să vrei altceva.

Ce mişcări conţine antrenamentul intensiv

Aşa cum am menţionat mai sus trebuie să faci mişcare 2o de secunde urmate apoi de 10 secude de pauză. Deşi pare banal şi extrem de uşor nu este întocmai.

Acest circuit trebuie să se repete de 4 ori, având 8 exerciţii de efectuat. Iată un exemplu de plan de antrenament mai jos:

1- stai cu mâinile pe lângă corp şi picioarele apropiate şi apoi apoi aleargă pe loc ridicând genunchii cât mai sus 20 de secunde

2- din pozitia de plank adu-ţi picioarele în dreptul pieptului printr-o săritură urmând ca apoi să revii în poziţia de plank

3- stai drept cu picioarele uşor depărtate şi sari în partea dreaptă aducând piciorul stâng în spate şi apoi execută aceiaşi mişcare pe partea stângă

4- din poziţia de plank execută cu săritură pentru a depărta picioarele şi apoi revino la poziţia iniţială

5- stând în picioare sari pentru a aduce genunchii la nivelul pieptului alternativ

6- revenind la plank, adu fiecare picior în dreptul pieptului cât de repede poţi

7- din poziţia de genuflexiune sari cât de sus poţi având grijă ca la aterizare să revii în poziţia iniţială

8- alternează poziţia de flotare cu cea de genuflexiune prin intermediul unei sărituri.