Iată cum poţi trăi cu 5 ani mai mult!
Comitetul European de Cardiologie recomandă jogging-ul ca fiind unul dintre sporturile care contribuie la creşterea speranţei de viaţă.
Lucru care a fost demonstrat în numeroase cercetări de până acum.
Noutatea însă: cercetătorii englezi de la Centrul Musculoskeletal BUPA, din Londra, au demonstrat, într-un studiu dat publicităţii de MediHelp Internaţional, că un program regulat de jogging poate mări speranţa de viaţă cu 6 ani pentru un bărbat şi cu 5 ani în cazul unei femei.
Cât alergi pe săptămână?
Joggingul este un sport uşor de practicat, indiferent de vârstă şi de condiţia fizică.
Cercetătorii recomandă jogging-ul între o oră şi două ore şi jumătate în fiecare săptămână, într-un ritm lent sau mediu. Înseamnă că ar trebui să alergi două - trei zile în fiecare sptămână.
Studiul, derulat la Centrul Musculoskeletal BUPA,a fost realizat cu ajutorul a 1.116 bărbaţi şi 762 femei care practică jogging-ul.
Acestia au fost comparaţi cu persoane care nu practică acest sport şi au fost rugaţi să ofere detalii despre stilul lor de viaţă: cât timp îşi petrec făcând jogging şi în ce ritm.
Au fost urmăriţi pe o perioadă de maximum 35 de ani, iar persoanele care au decedat în timpul studiului au fost înregistrate.
Sfaturi dacă vrei să faci jogging
- În această perioadă, cu temperaturi peste medie, alege să alergi dimineaţa devreme, până în ora 8.
- Aleargă în parc, şi nu pe marginea drumului, deoarece poţi inhala noxele maşinilor, care pot ajunge cu uşurinţă în sânge.
- Înainte de efort este indicat să te încălzeşti cu o scurtă repriză de alergat uşor.
- Alege pantofii potriviţi pentru alergat astfel încât să poţi preveni viitoare accidente. Există încălţăminte diferenţiată pe: intervalul de timp de alergare, felul în care calci şi intensitatea alergării.
- Măreşte treptat distanţa pe care o parcugi şi timpul în care alergi. Este bine să faci o zi de pauză între alergări.
- Hidratează-te înainte, dar şi în timpul alergării. Este indicat să bei apa cu înghiţituri mici şi la o temperatură uşor mai mare decât cea a camerei. Altfel, rişti să pierzi apa prin transpiraţie imediat după ce ai băut-o.