Exerciţiile fizice te feresc de cancerul la sân
Un studiu recent arată că femeile care fac des mişcare (în jur de 10 ore pe săptămână) ajung mai repede la menopauză. Deşi simptomele menopauzei nu sunt plăcute, riscul de a suferi de cancer la sân scade considerabil. În timpul menopauzei, ovulaţia nu mai are loc şi astfel, scade riscul expunerii la tumorile cauzate de nivelul ridicat de estrogen.
Reduce nivelul de estrogen
Mai mult, potrivit Institutului Naţional de Cancer, persoanele care fac mişcare mai mult de 4 ore pe săptămână au nivelul estrogenului mai scăzut, ceea ce contribuie la inhibarea tumorilor canceroase.
Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea exerciţiilor fizice timp de 45-60 de minute, de cel puţin 5 ori pe săptămână. Fie că optezi pentru înot, ciclism, plimbări în pas vioi, jogging sau exerciţii efectuate la o sală de fitness, efectele lor benefice nu vor întârzia să apară.
Controlează greutatea corporală
Menţinerea greutăţii corporale în limite normale are, de asemenea, un rol important în prevenirea cancerului la sân. În două studii se arată că femeile care s-au îngrăşat cu 9 kilograme după vârsta de 18 ani şi-a mărit riscul de a suferi de cancer la sân, după instalarea menopauzei.
Motivul este acela că persoanele care se apropie de menopauză acumulează din ce în ce mai multe kilograme, iar pentru că estrogenul este depozitat în celulele de grăsime, supraponderabilitatea creşte riscul de a suferi de cancer la sân cu până la 60%.
Întăreşte sistemul imunitar
Exerciţiile fizice cresc rezistenţa organismului şi reduc riscul de îmbolnăvire. Astfel, organismul persoanelor care au un sistem imunitar crescut are abilitatea de a distruge sau încetini creşterea celulelor canceroase.