Exerciţiile fizice te ajută să reduci inflamaţiile din corp

2 jpg jpeg

Sportul, benefic pentru corp

Pe termen lung, beneficiile aduse de sport pentru organism sunt nenumărate: reduc riscul de obezitate, menţin sănătatea inimii, protejează articulaţiile, întăresc muşchii şi ajută şi în tratamentul unor forme de cancer, cât şi pe bolnavii de diabet. Activitatea fizică este benefică şi pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.

Exerciţiile stimulează imunitatea

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii San Diego din California, SUA, au descoperit că 20 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată pot stimula sistemul imunitar producând un răspuns celular antiinflamator. Beneficiile antiinflamatorii ale exerciţiilor fizice au fost recunoscute de către oamenii de ştiinţă, însă modul în care are loc acest proces reprezintă cheia pentru maximizarea acestora.

„Studiul a arătat că o singură sesiune de circa 20 de minute de exerciţii moderate pe banda de alergare conduce la o scădere cu 5% a numărului de celule imunitare stimulate ce produc TNF", notează Hong. "Ştiind ce anume declanşează mecanismele regulatoare ale proteinelor inflamatoare se pot dezvolta noi terapii pentru numărul copleşitor de mare al persoanelor cu boli inflamatorii cronice, printre care aproape 25 de milioane de americani care suferă de afecţiuni autoimune", a explicat Suzi Hong, coordondator al studiului, citată de medicalnewstoday.com. Cei 47 de participanţi la acest studiu au mers pe o bandă de alergare la o intensitate ajustată conform nivelului individual de condiţie fizică. Cercetătorii au prelevat de la aceştia mostre de sânge atât la începutul cât şi la finalul sesiunii de exerciţii. Rolul procesului inflamator în organism Inflamaţia este element vital al răspunsului imunitar al corpului fiind încercarea acestuia de a se vindeca în urma unei răniri, de a se apăra contra unor virusuri sau bacterii, dar şi de a repara ţesuturile. Însă, inflamaţia cronică poate duce la probleme grave de sănătate asociate cu afecţiuni precum diabetul, artrita, boala Crohn, boala celiacă ori obezitatea.

Pentru a avea efect antiinflamtor, o sesiune de antrenament nu trebuie să fie intensă. Douăzeci de minute până la o jumătate de oră de exerciţii moderate sunt suficiente, spun oamenii de ştiinţă.