De ce să nu alergi pe străzi

1 2 jpg jpeg

Fie că oraşul în care locuieşti este curat sau are probleme la acest capitol, la un moment dat ţi s-a întâmplat să mergi pe marginea unei artere şi să inhalezi aerul poluat lăsat în urmă de o maşină sau de un camion.

Dacă eşti un alergător constant, biciclist sau amator de sport în aer liber, trebuie să ştii că aerul poluat poat să dăuneze.

De ce nu este bine să alergi pe străzi: poluarea

Din cauza gazelor emise de ţevile de eşapament ale maşinilor, nu este recomandat să alergi pe trotuarele de lângă şosele, dar nici să faci sport în apropierea unui drum aglomerat.

O trecere în revistă a mai multor studii legate de poluarea la nivel mondial, efectuată în Australia, a constatat că în timpul antrenamentelor, chiar şi concentraţii scăzute de poluanţi atmosferici au cauzat daune pulmonare similare cu cele cauzate de concentraţii ridicate de poluanţi atmosferici la oameni care nu lucrează afară.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care fac sport în aer liber, în special în zonele poluate, ar trebui să îşi schimbe acest obicei.

De ce nu este bine să alergi pe străzi: zgomotul din trafic

Dacă alergi pe trotuarele din apropierea marelor artere de circulaţie, zgomotul produs de maşini îţi poate afecta sănătatea, în timp. Printre problemele de sănătate cauzate de de zgomotul puternic se numără hipertensiunea, tulburările de somn şi stresul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca nivelul sonor al mediului să nu depăşească 30 de decibeli pentru a preveni problemele de sănătate. Cu toate acestea, aproape jumătate din ţările din Europa prezintă un zgomot în trafic de peste 55 de decibeli.

Ce măsuri poţi lua

Fiindcă nu este bine să alergi pe străzi, trebuie să iei măsuri în acest sens. Din cauza căldurii de la soare, poluarea este mai ridicată în timpul zilei, când temeraturile sunt mai ridicate.

De aceea, aleargă sau mergi cu bicicleta dimineaţa sau seara. De asemenea, poţi purta o mască de protecţie când alergi.

Ai grijă să ai o alimentaţie bogată în antioxidanţi, substanţe care reduc din efetele radicalilor liberi. Mănâncă fructe de pădure, afine, cireşe, varză kale, roşii.