Ce să nu faci înainte de a merge la sală

1 2 jpg jpeg

Mişcarea este sănătate curată, însă nu este suficient doar să faci mişcare pentru a te menţine sănătos şi frumos. La fel ca în orice altă activitate este importantă cantitatea şi calitatea. Este necesar să acorzi o atenţie deosebită şi alimentaţiei atât înainte de a merge la sală, cât şi după ce antrenamentul s-a încheiat.

Stabileşte-ţi o ţintă

Puţine sunt persoanele care se duc la sală doar pentru vor. De obicei ai nevoie să scapi de surplusul de kilograme sau să dezvolţi masa musculară. Este foarte important să discuţi cu instructorul ce anume te nemulţumeşte la aspectul tău fizic, ce vrei să îmbunătăţeşti, pentru a-ţi face un program personalizat.

Ai grijă la carbohidraţi!

Imediat cum ai luat hotărârea să urmezi un plan de antrenament, carbohidraţii sunt imperios necesari pentru a obţine rezultate bune. La fiecare masă asigură-te că ai un aport suficient de proteine. Acestea sunt responsabile cu sănătatea şi refacerea musculaturii după un efort fizic intens. Raportul alimentar ar trebui să fie1:2 de proteină şi carbohidraţi înainte de antrenament.

Indiferent de perioada zilei pe care ai ales-o să te antrenezi, asigură-te că au trecut cel puţin 2 ore de la ultima masă înainte de a începe antrenamentul. Pe parcursul procesului digestiv resursele de energie sunt canalizate pe sintetizarea alimentelor, aspect care se traduce prin mai puţină energie pentru a duce la bun sfârşit un antrenament eficient.

Ce conţine masa de dinaintea antrenamentului

Alege să consumi carbohidraţi buni şi anume fulgi de ovăz, pâine integrală cu seminţe, paste făinoase integrale, lapte, iaurt, ouă, carne sau peşte, alimente care să îţi asigure energia necesară pentru a susţine un antrenament fizic.

Nu evita nici glucidele, varianta cea mai sănătoasă şi eficientă fiind să optezi pentru un măr sau o banană, un smoothie de fructe sau un baton de cereale. Şi bineînţeles nu uita să te hidratezi corespunzător!

Micul dejun înainte de sală

Dacă alegi să te duci dimineaţa la sală, nu sări peste micul dejun niciodată. Optează pentru o omletă din albuşuri cu 2 felii de pâine integrală şi 2 legume sau un bol de iaurt cu fulgi şi nuci. După 2 ore, vei fi apt să te bucuri de porţia ta de mişcare.

În cazul în care te duci la sală seara, asigură-te că înainte ai luat o masă bună alcătuită din carne de pui, vită sau peşte la grătar cu legume verzi, orez integral avocado, nuci, seminţe.

Nu mânca niciodată după sală dacă antrenamentul s-a terminat mai târziu de ora 19:00.

Ce trebuie să mănânci după sală

Este posibil ca imediat după ce ai terminat antrenamentul să simţi nevoia de a mânca ceva, deoarece nivelul de glicogen din muşchi trebuie să se refacă şi are nevoie de carbohidraţi. Cel mai indicat ar fi să bei un pahar de lapte rece sau să mănânci cereale integrale cu lapte, o banană, nuci, fructe confiate.

Fără pauze mari între exerciţii

Cu cât faci mai des pauze, cu atât mai dificil îi va fi organismului tău să ardă calorii. În timpul în care vrei să iei o pauză, asigură-te că nu stai pe loc şi mişcă-te uşor ca şi cum ai merge. Pauzele dese îngreunează antrenamentul şi vei obosi mai repede.

Evită să faci mereu aceleaşi exerciţii, deoarece va interveni rutina. Corpul tău are nevoie constantă de provocări noi pe care să le depăşească.

Deşi uneori este bine să te duci singur la sală, dacă alegi să te antrenezi cu prietenii, vei fi mult mai motivat şi veţi petrece un timp mai bun calitativ.