Este apa alcalin─â mai s─ân─âtoas─â?

1 shutterstock 291264515 jpg jpeg

Hidratarea este important─â pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii. Consumul a cel pu┼úin 1,5 l ÔÇô 2 l de ap─â zilnic este benefic pentru o activitate c├ót mai bun─â a organismului, ├«ns─â este esen┼úial s─â optezi pentru o ap─â de calitate. Sunt speciali┼čti ├«n nutri┼úie care recomand─â apa alcalin─â, datorit─â beneficiilor pe care le aduce s─ân─ât─â┼úii.

Termenul de ap─â alcalin─â te duce cu g├óndul la chimie, dar, de fapt, este vorba despre ap─â natural─â, cu propriet─â┼úi hidratante ┼či curative, deloc de neglijat. ├Ä┼úi po┼úi da seama dac─â o ap─â este alcalin─â dup─â pH-ul acesteia. Este bine s─â ┼čtii c─â pH-ul se poate m─âsura pe o scar─â de la 0 la 14 ┼či c─â o substan┼ú─â care are un pH mai sc─âzut este considerat─â acid─â, iar alta, cu un pH mai ridicat, este alcalin─â. 

Delimitarea dintre ele este dat─â de cifr─â 7, pe scara pH-ului. De exemplu, un produs cu pH-ul 1 sau 2 este foarte acid. La polul opus, un produs care are pH-ul 13 sau 14 este unul puternic alcalin. Spre deosebire de apa potabil─â, direct de la robinet, care are un pH neutru (├«n medie, 7), apa alcalin─â are un pH ridicat, de aproape 9. 

Impactul pH-ului pentru sănătate 

De ce este indicat ca apa s─â fie c├ót mai alcalin─â? Pentru c─â pH-ul ridicat poate influen┼úa fiecare celul─â din organism. De aceea, nutri┼úioni┼čtii recomand─â includerea ├«n meniu at├ót a alimentelor alcaline, c├ót ┼či a celor acide, miz├ónd pe echilibrul dintre acestea. ├Än acest caz, de ajutor ├«n echilibrarea balan┼úei este apa alcalin─â, care nu con┼úine metale grele, concentra┼úii de nitri┼úi ┼či nitra┼úi, bacterii sau materii organice.  

Naturală sau artificială 

Apa alcalinizat─â ├«n mod natural este acea ap─â care trece peste roci ÔÇô ca ├«n cazul izvoarelor ÔÇô ┼či preia minerale, care ├«i cresc nivelul alcalin. ├Än magazine, cele mai multe sortimente de ap─â alcalin─â sunt bazate pe un proces chimic numit electroliz─â. Aceast─â tehnic─â folose┼čte un produs numit ionizator pentru a cre┼čte pH-ul apei obi┼čnuite.  

Utilă pentru sănătatea oaselor 

Unele cercet─âri ├«n domeniu au abordat efectele aportului de ap─â alcalin─â asupra oaselor. Un studiu ├«n acest sens, publicat ├«n jurnalul ÔÇ×BoneÔÇť sugereaz─â un efect benefic ├«n ceea ce prive┼čte resorb┼úia osoas─â, procesul ├«n care celulele osoase vechi sunt descompuse ┼či ├«nlocuite cu altele noi. Astfel, resorb┼úia mai redus─â ┼či densitatea mineral─â mai ridic─â au dus la o rezisten┼ú─â osoas─â mai bun─â. Concluzia cercet─âtorilor se refer─â la contribu┼úia apei minerale alcaline bogat─â ├«n bicarbonat de sodiu ┼či calciu. 

Eficientă în refluxul gastroesofagian 

Boala de reflux gastric apare c├ónd con┼úinutul stomacului, care este acid, revine ├«napoi c─âtre esofag. Un studiu ├«n domeniu a scos la iveal─â c─â un consum regulat de ap─â alcalin─â ar poate ajuta tratamentul pentru boala de reflux. Mai mult, c─â apa alcalin─â cu pH de 8,8 poate reduce aciditatea con┼úinutului din stomac. 

De re┼úinut! Acidul stomacal are, totu┼či, un rol important, ┼či anume, distruge bacteriile ┼či al┼úi agen┼úi patogeni, ajut├ónd corpul s─â digere hrana ┼či s─â absoarb─â nutrimentele. 

Aliat ├«n caz de tensiune arterial─â ┼či diabet┬á

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â din Shanghai au descoperit c─â, dup─â o cur─â de 3 p├ón─â la 6 luni cu ap─â alcalin─â, persoanele cu hipertensiune arterial─â, diabet zaharat ┼či un nivel ridicat de lipide ├«n s├ónge au resim┼úit o ├«mbun─ât─â┼úire a s─ân─ât─â┼úii. Studiile au mai scos ├«n eviden┼ú─â c─â apa alcalinizat─â prin electroliz─â, deci av├ónd un pH ridicat, a dus la sc─âderea v├óscozit─â┼úii s├óngelui. Exper┼úii continu─â s─â studieze beneficiile acestei ape asupra s─ân─ât─â┼úii, iar dac─â inten┼úionezi s─â ├«nlocuie┼čti apa obi┼čnuit─â cu apa alcalin─â, cere acordul medicului curant, pentru c─â e important s─â cuno┼čti dac─â ai caren┼úe de minerale ┼či vitamine ├«n corp ┼či dac─â ai nevoie s─â reduci aciditatea din organism. 

INFO

Dacă vrei să incluzi apa alcalină în dieta zilnică, începe să o consumi în cantităţi mici, care să crească treptat.

Sfatul specialistului 

Raul Nicolae Stoian 

tehnician nutri┼úionist,  

specializat pe alimenta┼úia copiilor ┼či sportivilor 

E-mail: stoianraulnicolae@gmail.com 

C├ónd vorbim despre alcalinitate, ┼čtim c─â ne referim la pH. Acesta ne arat─â cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substan┼úe. Multe dintre problemele de s─ân─âtate se declan┼čeaz─â ┼či din cauza pH-ului acid, iar discu┼úia despre alcalinitate nu este doar un moft. ├Än categoria apelor alcaline g─âsim acele ape care au pH-ul mai mare de 7, acestea juc├ónd un rol foarte important. Este bine de ┼čtiut c─â putem avea pH diferit fa┼ú─â de alte persoane, iar alcalinizarea s─â porneasc─â de la valori diferite.  

Apa alcalin─â o putem g─âsi sub form─â ├«mbuteliat─â sau putem achizi┼úiona diverse filtre avizate. ├Än acest fel putem avea ├«n stilul nostru de via┼ú─â ap─â cu pH mai mare de 7 ┼či ne putem bucura de multe dintre beneficiile de mai sus.