Dr. Vlad Roşca: Alimente permise şi interzise dacă ai probleme cu bila

2 interzis de paste jpg jpeg

Stilul de viaţă nesănătos şi alimentaţia dezechilibrată duc la apariţia şi agravarea afecţiunilor biliare. Ajustează dieta, în special în aceste zile când sărbătorim Paştele, pentru că este cea mai bună metodă de a menţine sănătatea biliară.

Colecistul este un organ-anexă al căilor biliare, un rezervor în care lichidul biliar (bila) se adună între mese. Când mâncăm, bila se varsă în tubul digestiv, ajutând, în special, la digestia grăsimilor. Patologia biliară poate apărea din cauza problemelor de motilitate, de contractilitate a vezicii biliare,  numite şi dischinezii sau bila leneşă, cum se mai spune în termeni populari. Printre simptomele problemelor cu bila se  numără durere în partea dreaptă, sub coastă, dureri de cap, greaţă şi vărsături. Ca să stabilizăm starea de sănătate, cel mai eficient este să urmăm un regim alimentar, din care să fie înlăturate grăsimile saturate (animale) şi să luăm tratamente cu antispastice. Este important să respectăm indicaţiile alimentare, pentru a evita complicaţiile, cum este litiaza (pietre) biliară, caz în care se impune operaţia.

Ştiai că...

...statistic, probleme biliare sunt mai frecvente la persoanele de sex feminin şi la cele cu greutate corporală în exces?

Regimul recomandat pentru colecistită

stanga
dreapta
3 vlad rosca home birou jpg jpeg

Până la faza în care este necesară îndepărtarea veziculei biliare, regimul alimentar constituie un tratament eficient, adaptat în funcţie de tipul bolii. De pildă, inflamaţia colecistului sau colecistita are două faze, acută şi cronică. În colecistita acută, tratamentul trebuie administrat în cadrul spitalului. Iniţial, pentru 24-48 de ore se întrerupe alimentaţia şi se administrează lichide precum: limonadă, ceaiuri neîndulcite, sucuri diluate natural. După această perioadă, se introduc piureuri de fructe, lactate slabe şi iaurturi degresate. Pe măsură ce intensitatea fazei acute este diminuată, se adaugă carne slabă, peşte slab, făinoase (pâine prăjită). Faza cronică este mai permisivă alimentar, însă trebuie respectate câteva indicaţii, ce fac parte din tratamentul curativ al bolii. Se recomandă consumul de lactate slabe – cu un conţinut mic de grăsimi (iaurt, brânză proaspătă de vaci, caş, urdă, lapte) –, făinoasele fără seminţe adăugate şi fructe deshidratate, pastele făinoase, orezul, carnea slabă de pui şi de curcan fără piele, carnea de vită slabă, muşchiuleţul de porc, ouăle moi, fulgii de ovăz. Legumele proaspete sunt indicate în această situaţie, însă cele nefibroase. Cartofii copţi, fasolea verde, spanacul, dovleceii şi ciupercile sunt potrivite pentru combaterea afecţiunii.

Alimente contraindicate în caz de probleme cu fierea

Zaharurile, sosurile şi mâncarea condimentată sau procesată trebuie evitate. Carnea grasă, mezelurile, brânzeturile grase, prăjelile, băuturile foarte calde sau reci, fructele necoapte şi anumite deserturi sunt contraindicate în această situaţie. Dacă este vorba despre fiere leneşă, adică nu vorbim despre o boală propriu-zisă, dieta poate fi mai prietenoasă. Cu toate acestea, avem câteva alimente considerate a fi sănătoase, care nu sunt recomandate. Trebuie eliminate din meniu roşiile, varza, vinetele şi supele/ciorbele grase. De fapt, aceste alimente intră şi în restricţiile alimentare pentru cei care suferă de inflamaţia colecistului.

Bine de ştiut! Din categoria grăsimilor,  singurul aliment permis este untul,  dar şi el poate fi consumat  într-o cantitate mică (10 g/zi).

Dr. Vlad Roşca,  medic şi nutriţionist, Arad

Facebook: Dr. Roşca Vlad, 0721.224.803

3 vlad rosca home birou jpg jpeg

Fierea sau bila, cum o numim în termeni populari, este un lichid de culoare galben spre verde, cu caracter alcalin şi gust amar, fiind secretat de ficat şi depozitat în vezicula biliară. Prin evacuarea lui în duoden, ajută la digestia lipidelor (grăsimilor). Când fierea are o funcţionare defectuoasă şi când dieta este bogată în grăsimi, apar bolile de fiere, cum este colecistita. Personal, recomand fructele citrice oamenilor cu probleme biliare, tocmai pentru a înlătura senzaţia de greaţă. Completând cu o dietă corespunzătoare, simptomele vor fi diminuate şi ţinute în frâu cu succes.