Dr. Mihaela Bilic, despre perioada autoizolării: ”Apare riscul mâncatului emoţional, compulsiv sau nervos”

1 brg 3614cm jpg jpeg

Autoizolarea îşi va pune amprenta asupra siluetei noastre, dacă nu suntem un pic atenţi la meniul nostru zilnic.

Cunoscutul medic nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia asupra riscurilor şi presiunilor care apar în contextul autoizolării impuse de pandemia cu COVID-19.  

”Situaţiile speciale impun măsuri speciale. Se pare că izolarea este soluţia prezentă pentru siguranţa şi sănătatea noastră. Spun “prezentă”, pentru că în mod normal izolarea face mai degrabă rău fiinţei noastre.

Autoizolarea şi evitarea semenilor este văzută în medicină drept o tulburare psihică, nu o normalitate. Ori iată că astăzi ni se cere să ne izolăm pentru binele nostru. Ce preţ va avea această izolare?

Cu siguranţă vom deveni cu toţii mai trişti, mai apatici, mai fragili, mai anxioşi, mai uşor de dezechilibrat şi de manipulat. Faptul că nu mai avem unde să plecăm dimineaţa, că nu ne mai dorim să arătăm bine pentru noi şi pentru cei din jur va duce la o nepăsare, o delăsare din punct de vedere fizic. Apoi apare riscul mâncatului emoţional, compulsiv sau nervos, nu pentru că n-ar fi foame, ci pentru că avem nevoie de o minimă stare de bine, de linişte şi siguranţă- stări pe care mâncarea le induce automat. Lipsa controlului alimentar erodează încrederea în noi, ne face să ne simţim lipsiţi de voinţă, pierduţi, nesatisfăcuţi. Şi peste toate astea vine confruntarea cu propria persoană, rămâi singur- tu cu tine- nu mai ai cu ce să-ţi umpli timpul, cum să eviţi, unde să te ascunzi. Apar gândurile, întrebările existenţiale, dubiile legate de sensul vieţii, îndoieli, nerealizări, decizii greşite. Încep să fii nesigur de tine, de cei din jur, de profesie, de viaţă în general. În astfel de momente nu te mai poţi minţi în legătură cu propria existenţă, despre cat de bună şi frumoasă este relaţia cu partenerul de viaţă, cu copiii, părinţii şi prietenii. Acum ies la iveală, acolo unde este cazul, toate disfuncţionalităţile din viaţa noastră?” a scris medicul Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.