Dr. Ciuhodaru - Recomandări pentru a nu ajunge la urgenţe în perioada Postului
Mediul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra unor riscuri care pot să apară în cazul celor ce postesc. Câteva măsuri simple ajută la prevenirea problemelor.
A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ţine cont de condiţiile individuale, poate favoriza, declanşa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.
B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esenţiale:
Reţineţi:
1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.