Displazia renal─â, boala din cauza c─âreia Sarah Hyland (Modern Family) a vrut s─â se sinucid─â

1 sarah hyland jpg jpeg

Bolile nu ocolesc pe nimeni, indiferent de statutul social. Sarah Hyland a suferit de depresie din cauza problemelor de s─ân─âtate precum displazia renal─â ┼či endometrioza.

Displazia renală i-a complicat viaţa

Actri┼úa Sarah Hyland (interpreta personajului Haley Dunphy din serialul american ÔÇ×Modern FamilyÔÇŁ), ├«n v├órst─â de 28 de ani, are displazie renal─â, boal─â din cauza c─âreia a f─âcut dializ─â ┼či a trecut p├ón─â acum prin dou─â transplanturi, unul ├«n 2012 ┼či unul ├«n 2017. De asemenea, a fost diagnosticat─â cu endometrioz─â ┼či a fost supus─â unor noi opera┼úii. Anul trecut, t├ón─âra actri┼ú─â a declarat pentru revista Self c─â a fost depresiv─â din cauza problemelor frecvente de s─ân─âtate, care au costat-o multe drumuri la spital de-a lungul timpului. De asemenea, invitat─â la The Ellen DeGeneres Show, Sarah Hyland a m─ârturisit c─â a fost foarte aproape de a se sinucide ┼či chiar ├«ncepuse s─â compun─â ├«n minte scrisori de adio, ├«n care le explica apropia┼úilor de ce vrea s─â-┼či ia via┼úa ┼či ├«i asigura c─â nu au nicio vin─â pentru gestul ei. ├Än prezent, statea de s─ân─âtate a actri┼úei are parte de sui┼čuri ┼či cobor├ó┼čuri, dar a decis c─â via┼úa merge mai departe, mai ales c─â luna trecut─â s-a logodit cu iubitul ei din ultimii ani, Wells Adams.

Ce este displazia renal─â?

Displazia renal─â apare atunci c├ónd rinichii nu se dezvolt─â corespunz─âtor ├«n timp ce fetusul cre┼čte  ├«n uter. Anatomia uman─â include doi rinichi, fiecare de m─ârimea aproximativ─â a unui pumn, care filtreaz─â ceea ce corpul nu poate folosi din s├ónge, inclusiv apa ├«n exces. Dac─â rinichii nu func┼úioneaz─â adecvat, ┼či alte p─âr┼úi ale corpului vor avea de suferit. ├Än displazia renal─â, ┼úesutul normal al rinichilor este ├«nlocuit cu chisturi multiple, incapabile s─â filtreze s├óngele. Un copil cu displazie renal─â este la risc s─â dezvolte infec┼úii ale tractului urinar, hipertensiune ┼či cancer la rinichi.

Dac─â doar unul dintre rinichi este afectat, e posibil ca persoana s─â nu aib─â nevoie de tratament, deoarece al doilea rinichi va prelua ┼či sarcinile celui bolnav. Dac─â ambii rinichi sunt atin┼či de boal─â, persoanele suferinde de displazie vor avea nevoie de dializ─â sau de transplant pentru a supravie┼úui. P├ón─â ├«n prezent, nu s-a descoperit nicio metod─â sigur─â prin care displazia renal─â s─â poat─â fi prevenit─â. Un stil alimentar echilibrat ┼či evitarea anumitor medicamente ├«n timpul sarcinii ar putea feri copilul de displazia renal─â sau alte afec┼úiuni.

Surs─â foto: pagina de Instagram Sarah Hyland

Cite┼čte mai multe despre displazia renal─â ┼či alte boli ale rinichilor:

Analizele urinei pot detecta bolile renale 

4 lucruri de evitat pentru a menţine sănătatea rinichilor